În următorii trei ani, spațiile verzi inexistente din sectorul 6 și bazele de agrement „înghit” 100 milioane de euro, banii cetățenilor rezultați din plata taxelor și a impozitelor
Chiar dacă în doi ani și șase luni de mandat nu a fost în stare să finalizeze lucrările de amenajare a Parcului Moghioroș, spațiul verde cu cea mai mare suprafață din sectorul 6, primăria estimează că întreținerea grădinilor publice, parcurilor, zonelor verzi, bazelor sportive și de agrement costă, în perioada 2015-2017, puțin peste 100 milioane de euro. La un calcul simplu, 100 de milioane de euro pe trei ani înseamnă cel puțin 30 de milioane de euro pe an sau două milioane și jumătate de euro pe lună.
Într-o hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 6 privind aprobarea rectificării bugetului consolidat de venituri şi cheltuieli pe anul 2014, specialiștii din primăria condusă de Rareș Mănescu au estimat pentru anii 2015-2017 că valoarea cheltuielilor pentru întreținerea grădinilor publice, parcurilor, zonelor verzi, bazelor sportive și de agrement este de peste 451 milioane de lei.
Conform datelor de la aceeași primărie, întreținerea grădinilor publice, a parcurilor, a bazelor sportive și de agrement a costat, anul trecut, aproximativ 114 milioane de lei. Firmele de casă care se ocupă de spații verzi și parcuri vor încasa, așadar, în acest an, mai mult – 149,88 milioane de lei. Pentru anul viitor sunt alocate aproximativ 150,7 milioane de lei pentru spații verzi și baze de agrement, iar în 2017, cetățenii sectorului 6 vor fi nevoiți să achite 151,1 milioane de lei pentru extinderea și întreținerea acelorași spații.
Salubritatea din sectorul 6, altă „scumpete”
Și bugetul pentru strângerea gunoaielor crește cu trei milioane de euro în următorii trei ani. La capitotul salubritate, cheltuielile pentru ridicarea gunoiului, în următorii trei ani, vor fi de circa 60 milioane de euro. Dacă anul trecut, firmele de salubritate au încasat circa 83 milioane de lei, în perioada 2015-2017, Primăria Sectorului 6 alocă aproximativ 261 milioane de lei, respectiv 87 milioane de lei în fiecare an.
Nici Poliția Comunitară Sector 6 nu o duce rău. Pentru anii 2015-2017, polițiștii locali au un buget de aproximativ 54 milioane de lei pentru că se plimbă prin parcuri și se ocupă de ridicarea mașinilor.
Alexandru Maghiar