-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 11:26
No menu items!

Secția pentru investigarea magistraților avertizează asupra atacurilor la care este supusă: „O ofensivă fără precedent”

spot_img

Reprezentanţii Secţiei pentru investigare a infracţiunilor din justiţie atrag atenţia asupra atacurilor grave la care instituţia este supusă, după anunţul citării Laurei Kovesi în dosarul deschis după plângerea lui Sebastian Ghiţă, precizând că orice încercare de intimidare reprezintă presiune.

„Conducerea acestei structuri atrage atenţia asupra pericolului creat de astfel de atacuri grave şi total nefondate la adresa independenţei procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei cu profesionalism şi obiectivitate. Acreditarea ideii că procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie acţionează ca „pluton de execuţie” şi că această Secţie „se dovedeşte o măciucă în mâinile puterii politice”, reprezintă o ofensivă fără precedent şi o presiune extrem de periculoasă asupra magistraţilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare în curs. Precizăm, clar şi răspicat că procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie procedează întotdeauna la aplicarea întocmai a legii, indiferent de calitatea persoanei vizate, de dosarele penale instrumentate, asigurând respectarea drepturilor procesuale ale acestora, inclusiv a prezumţiei de nevinovăţie, crearea aceste structuri de parchet fiind tocmai o garanţie a independenţei magistraţilor şi, nicidecum un instrument de represiune asupra acestora, astfel cum, în mod tendenţios şi nefondat, se afirmă de anumite în voci în spaţiul public”, transmite Secţia pentru investigare a infracţiunilor din justiţie, într-un comunicat de presă. 

Reprezentanţii Secţiei atrag atenţia asupra faptului că orice încercare de intimidare a procurorilor în activitatea pe care aceştia o desfăşoară reprezintă presiuni şi ingerinţe nepermise în activitatea procesuală penală, sens în care fac apel la toţi reprezentanţii partidelor politice şi a formatorilor de opinie pentru adoptarea unei atitudini decente şi rezervate, „libertatea de exprimare trebuind a fi menţinute în limitele rezonabile ale unui discurs public moderat şi echilibrat”.

Iohannis a atacat Secția, într-un comunicat de presă

Comunicatul Secției pentru investigare a infracţiunilor din justiţie vine la scurt timp după ce chiar președintele Klaus Iohannis a atacat această structură, într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. 

„Prioritatea zero a tuturor celor care au responsabilităţi în statul român, indiferent de funcţiile pe care le ocupă, trebuie să fie protejarea şi consolidarea statului de drept. Solicit Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie corectitudine maximă, respectarea cu stricteţe a legii şi clarificarea rapidă a situaţiei în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruţa Kövesi, conducerea acestei secţii având o imensă răspundere în acest sens.

Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă şi intimidare a magistraţilor şi procurorilor. Am contestat încă de la început înfiinţarea unui astfel de organism, sever criticată şi de către Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană şi GRECO, pentru că nu prezintă suficiente garanţii de independenţă în raport cu factorul politic şi poate afecta încrederea cetăţenilor în justiţie”, a afirmat Klaus Iohannis, în comunicatul de presă. 

Iohannis a acuzat PSD-ALDE că au ignorat avertismentele Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene şi GRECO în ceea ce priveşte înfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor.

„Majoritatea PSD-ALDE a ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, astfel că această secţie specială, în acest moment, funcţionează. Tot această majoritate, printr-o serie de modificări nocive ale legilor justiţiei, este direct responsabilă pentru generarea conflictului care există acum în rândul magistraţilor. PSD-ALDE a construit de la bun început un discurs anti-justiţie şi a făcut demersuri concrete pentru revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA şi a procurorului general al României, mai nou, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie reclamând, de asemenea, presiuni şi interferenţe.

Atenţionez majoritatea PSD-ALDE să înceteze să mai facă şi alţi paşi înapoi care să îndepărteze România de parcursul său european, ca stat democratic consolidat. Este imperativ ca PSD-ALDE să pună în aplicare cu celeritate opiniile Raportului Comisiei de la Veneţia şi recomandările cuprinse în Raportul Comisiei Europene privind MCV, astfel încât independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie să nu fie afectate, iar fundaţia democratică a statului român să nu fie periclitată.

Lupta anticorupţie va continua în România, în ciuda oricăror eforturi agresive ale celor care îşi doresc să controleze justiţia şi să îngenuncheze statul de drept. Ca preşedinte, voi acţiona şi mai departe pentru menţinerea statutului pe care România şi l-a câştigat cu mari sacrificii, de ţară în care instituţiile sunt puternice, dar sunt puternice prin aplicarea corectă a legii, nu prin abuzuri”, se mai arată în comunicatul de presă. 

R.D.