3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:10
No menu items!

Secretul obținerii unui job printr-un interviu

spot_img

Fondatoarea companiei Human Workplace, Liz Ryan, oferă câteva sfaturi celor care merg la un interviu în vederea obținerii unui loc de muncă. Compania pe care o coduce oferă consultanță în domeniul resurselor umane.

Liz Ryan susține că cea mai mare greșeală pe care o fac aproape toți candidații este să răspundă la întrebarea, frecventă în cadrul interviurilor, „cât câștigai la vechiul loc de muncă. „La un moment dat, pe durata interviului de angajare, vei fi întrebat despre salariul de la locul de muncă anterior. Dacă nu eşti pregătit, cel mai probabil o să răspunzi «câştigam X». Este însă cea mai mare greşeală pe care o poţi face”, spune Ryan.

Potrivit specialistului în HR, informaţiile privind salariul sunt întotdeauna confidenţiale şi nu există nicio justificare pentru ca acestea să fie dezvăluite. În opinia sa, cei care recrutează personal și pun această întrebare au două motive. În primul rând, dacă venitul candidatului, la vechiul loc de muncă, era mai mare decât ar fi dispus să-i ofere viitorul angajator, cu siguranță acesta din urmă se va gândi că angajatul este costisitor. Acesta nu este neapărat un lucru rău. Angajaţii care caută noi slujbe nu îşi doresc salarii mai mici, iar angajatorii nu au de ce să cunoască salariile cuiva, ci doar aşteptările salariale ale celor care caută un job. În al doilea rând, dacă salariul candidatului era similar celui pe care sunt dispuşi să-l ofere noii angajatori, atunci aceştia vor stabili noul salariu la acelaşi nivel.

Să mă întrebi cât câştigam este ca şi cum m-ai întreba care sunt cele mai mari slăbiciuni ale mele. Ce eşti tu? Terapeutul meu? Părintele meu spiritual? Ce naiba se întâmplă aici? Ăsta e un interviu de angajare sau o şedință de consiliere? Am fost spălaţi pe creier până acum să credem că angajatorii sunt nişte mici dumnezei, iar noi suntem un nimic. Foarte mulţi dintre cei care te vor recruta îţi vor spune că este esenţial să ştie cât câştigai. Sfatul meu este să îi laşi în ceaţă şi să găseşti unii care au şi interesul tău în minte şi nu se gândesc doar la ei

Liz Ryan

Iată cum ar trebui să decurgă dialogul cu angajatorul, atunci când se aduce în discuţie aspectul salarial:

Recrutor: Şi ce salariu aţi avut la locul de muncă de dinainte?

Candidat: Perfect, haideţi să vorbim de salarii. Mă interesează joburile din această industrie unde salariile pornesc de la 3.000 de lei.

Recrutor: Dar care a fost venitul dvs. la jobul anterior?

Candidat: Ştiţi, dacă cei 3.000 de lei se află în plaja salarială pentru o poziţie în acest departament, atunci are sens pentru mine să continuăm. Dacă nu, poate că nu mă potrivesc. Nu aş vrea nicidecum să vă consum inutil timpul. 

„În situaţia în care îţi vor comunica faptul că e bine că le-ai spus că te interesează o anumită plajă de venituri şi nu insistă să îţi afle salariul, iar discuţia continuă apoi în mod firesc, atunci vei înţelege că ai de-a face cu oameni, nu cu nişte fantome. E important să simţi că în locul în care te vei angaja lucrează cu adevărat oameni”, spune Liz Ryan.

Olimpia Diaconiuc