6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025 - 9:33
No menu items!

Secretarul general al NATO: „Rusia și-a folosit forța militară pentru a schimba frontierele”

spot_img

La doar o zi după ce la Munchen s-a semnat acordul de încetare a focului în Siria, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat întărirea forțelor Alianței în Europa de Est – un gest care nu va ajuta la îmbunătățirea relațiilor cu Rusia. Stoltenberg s-a referit, de altfel, în mod direct la politica Kremlinului.

Stoltenberg a declarat că miniștrii apărării din țările NATO au decis că prezența militară a fortelor Alianței pe flancul estic al acesteia trebuie sporită. „Vor fi forțe multinaționale, care vor sta acolo, vor desfășura exerciții și vor crește prezența noastră în est”, a declarat secretarul general al NATO.

“În acest context, salut anunțul privind planurile SUA de a-și spori semnificativ prezența în Europa. Cu mai multe trupe, cu echipament greu deja pe poziții, cu mai multe exerciții și investiții în infrastructura critică”, a mai spus Stoltenberg, referindu-se la noul buget al Pentagonului.

Secretarul general al NATO a vorbit și despre un rol mai constructiv al Rusiei în Siria, dar a precizat și că întărirea forțelor militare în Europa reprezintă o replică la politica Kremlinului. „Răspundem unui model de comportament pe care l-am văzut la ruși în ultimii ani. O Rusie care se afirmă tot mai mult, care investește masiv în apărare, care face exerciții neanunțate și care și-a folosit forța militară pentru a schimba frontierele în Europa. Ce face NATO este să răspundă la asta. (…) Dacă NATO nu ar fi răspuns, am fi fost criticați”.

Săptămâna trecută, președintele SUA Barack Obama a anunțat că va încerca să obțină o majorare la 3,4 miliarde de dolari a bugetului pentru securitatea europeană în anul fiscal 2017. Banii vor fi folosiți parțial pentru a avea o forță de aproximativ 3.000 de militari americani staționată în Europa, dar și echipamente militare pre-poziționate care ar putea fi folosite rapid în caz de urgență, a precizat un oficial american sub acoperirea anonimatului.

Potrivit noii initiațive, o forță de până la 6.000 de militari ar urma să fie desfășurată prin rotație în Polonia, în Bulgaria, în Romania și în statele baltice. NATO instalează deja centre regionale în aceste tari, însă fiecare dintre dispune doar de aproximativ 50 de militari.

În replică, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat NATO că inflamează temerile privind o amenințare din partea Rusiei pentru a-și justifica existența și pentru a se extinde spre Est, într-o declarație pentru cotidianul “Moskovski Komsomolet”, preluată de agenția TASS.

R.D.