Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, primele măsuri luate în urma eșecului autorităților în operațiunea de salvare a membrilor echipajului (piloți și medici) aflat în aeronava care s-a prăbușit, luni, în Munții Apuseni. În urma accidentului aviatic au murit pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion, care – potrivit primelor date furnizate de medicii legiștii – ar fi putut fi salvați dacă ar fi primit la timp îngrijiri medicale.
Ponta a anunțat demiterea secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Cătălin Chiper, a directorului general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, și a directorului de operațiuni al ROMATSA, Bogdan Donciu. În plus, premierul a anunțat că va propune Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) schimbarea din funcție a șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Marcel Opriș.
Declarațiile premierului:
- Vă prezint concluziile preliminare ale raportului solicitat privind modul în care instituțiile statului au intervenit după producerea accidentului aviatic.
- Este vorba despre un raport care va fi pus la la dispoziția presei.
- Ce ține de ancheta penală e în competența procurorilor.
- Prezint în numele guvernului condoleanțe familiilor celor două victime, solidaritate pentru cei cinci supraviețuitori.
- Am constatat, ca primă concluzie, în baza raportului, că au existat, în operațiunea de căutare și salvare, deficiențe inacceptabile care, la nivelul opiniei publice, și eu personal le consider ca producând indignare justificată.
- Toate necesită responsabilități.
- O să găsiți, în nota pe care o voi pune la dispoziție, toate datele seci, tehnice.
- Concluzia pe care eu o consider înetmeiată e că, în cadrul a trei instituții importante – MAI, Romatsa și STS – lucrurile au funcționat inacceptabil de încet și fără o asumare a responsabilității.
- Din aceste motive am decis înlocuirea din funcție a secretarului de stat Chiper de la MAI, solicitarea către ministrul transporturilor pentru înlocuirea directorului general și a directorului de Operațiuni Romatsa si voi solicita oficial înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS – în acest caz, și, prin decizia CSAT, pentru că nu ține de Guvern – înlocuirea șefului STS.
- Consider că aceste responsabilități trebuie asumate ca un semnal foarte clar că există o responsabilitate și o funcționare necorespunzătoare. Aceste instituții trebuie să aibă autoritatea necesară pentru a lua măsuri și implicarea necesară.
- În ce privește procedura de reacție. Există acte normative referitor la accidentele de aviație civilă, HG 71/2008 care stabilește foarte clar cine și cum se organizează. Aceste proceduri nu au funcționat suficient de bine, motiv pentru care voi înființa Comitetul Interministerial pentru Situații de Urgență, cordonat la nivel de vicepremier. Alături de el vor fi implicați secretarul de stat Raed Arafat și seful IGSU.
- România cheltuie în fiecare an fonduri importante pentru dotarea tuturor structurilor statului care au responsabilități. Indiferent de motive obiective, erori umane, vremea nefavorabilă consider, totuși, în baza raportului, că intervenția de luni a fost un eșec.
- Nu știu dacă cele două vieți puteau fi salvate.
- Vreau ca fiecare instituție să înțeleagă lecția de luni.
- Voi propune decorarea atât a celor cinci supraviețuitori, cât si a celor care au făcut posibilă intervenția.
R.D.