Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a declarat că recomandarea instituţiei sale este de ştergere din Constituţie a articolului referitor la garantarea proprietăţii private. El a adăugat că i se pare justificabilă confiscarea maşinii în cazurile extreme de şoferi vitezomani.
„Recomandarea noastră este ca, în privinţa articolului privind garantarea dreptului la proprietate, să fie cel puţin ştearsă această propoziţie (care garantează dreptul la proprietate privată şi afirmă că se prezumă caracterul licit al dobândirii averii – n.r.)”, a spus Markert, citat de Mediafax. El a dat şi exemplul Bulgariei, unde Comisia de la Veneţia a avizat procedura specială de confiscare a proprietăţilor acelora care nu au putut justifica averea şi neconformitatea acesteia cu venitul declarat.
De asemenea, întrebat despre opinia premierului Victor Ponta privind posibilitatea confiscării maşinilor şoferilor vitezomani care sunt surprinşi circulând cu peste 200 kilometri la oră, Markert a răspuns că, în cazurile extreme, o astfel de măsură este justificabilă, deşi în ţările europene nu există o practică a confiscării maşinilor pentru încălcările Codului Rutier.
„Cred că în alte ţări este posibil să fie confiscat instrumentul unei infracţiuni, dar de obicei nu este confiscată maşina unui şofer care încalcă Codul Rutier, deoarece astfel de încălcări sunt foarte frecvente. Dar, în acest caz extrem, mie mi se pare justificabilă, nu cred că ar fi o problemă din punctul de vedere al standardelor europene”, a afirmat Markert.
Secretarul Comisiei de la Veneția a precizat că nu e nicio problemă de drept privind ridicarea temporară a maşinii unui vitezoman de către poliţişti, însă este un subiect de dezbatere dacă, în ultimă instanţă, judecătorul poate hotărî confiscarea maşinii.
Premierul Victor Ponta a declarat marți că că nu i s-ar părea excesiv ca, în anumite situaţii, să fie confiscate maşinile şi motocicletele, ca sancţiune pentru abateri rutiere grave.
Andrei Tudor