2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 14:29
No menu items!

Secretarul american al Energiei o ignoră pe Dăncilă. Perry anunță o „întâlnire productivă” cu ministrul român de externe, deși delegația era condusă de premier / FOTO

spot_img

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, o ignoră pe Viorica Dăncilă, premierul României, cea care a condus delegația ce a negociat și a semnat cu partea americană „Memorandumul de înţelegere între Guvernele României şi Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil”.  Într-o postare pe contul său de Twitter, Perry anunță „o întâlnire productivă bilaterală cu ministrul român al afacerilor externe @RamonaManescu la #UNGA, pentru diversificarea mixului energetic al României, extinderea utilizării pașnice a energiei nucleare civile în România și creșterea #energiei securității în regiune”. Rick Perry face referire doar la ministrul de externe, deși delegația era condusă de premier. 

„@ USAmbEU Sondland și cu mine am avut o întâlnire productivă bilaterală cu ministrul român al Afacerilor Externe @RamonaManescu la #UNGA pentru diversificarea mixului energetic al României, extinderea utilizării pașnice a energiei nucleare civile în România și creșterea #energiei securității în regiune”, este una dintre postările lui Rick Perry, referitoare la întâlnirea cu delegația română. 

De altfel, nici în postarea legată de semnarea memorandumului privind cooperarea în domeniul nuclear, secretarul american al energiei nu face nicio referire la premierul României, ci atașează postării doar o fotografie cu ministrul afacerilor externe. 

 

Guvernul României anunța marți seara că prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, cu ocazia vizitei de lucru în SUA, o întrevedere cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria. De asemenea, premierul s-a întâlnit cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, prilej cu care a fost semnat Memorandumul de înţelegere între Guvernele României şi Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil.

”Memorandumul este rezultatul viziunii comune cu privire la rolul strategic al dezvoltării energiei nucleare în scopuri paşnice şi marchează angajamentul de a lucra în direcţia intensificării cooperării în domeniul nuclear civil. Documentul oferă perspectiva consolidării relaţiilor economice dintre cele două ţări şi a promovării obiectivului esenţial al asigurării securităţii energetice, ca bază a prosperităţii pe termen lung a României”, a mai transmis Guvernul.

Sursa citată a precizat că Memorandumul urmează să servească ca bază pentru încurajarea cooperării bilaterale în promovarea de tehnologii de ultimă generaţie în domeniul nuclear, gestionarea deşeurilor radioactive, dezvoltarea sectorului de medicină nucleară, activităţi de cercetare privind aplicabilitatea tehnologiilor nucleare în curs de dezvoltare în fizică, biologie, precum şi agricultură.

”Înaltul demnitar român a transmis părţii americane determinarea Guvernului de la Bucureşti pentru dezvoltarea pe baze pragmatice şi mutual avantajoase a componentei economice a Parteneriatului Strategic, subliniind oportunităţile din alte domenii esenţiale precum infrastructura sau modernizarea şi digitalizarea de capacităţi existente. Prim-ministrul a subliniat că Guvernul României are un interes major şi instrumentele necesare pentru consolidarea relaţiei comerciale şi investiţionale transatlantice, de natură să contribuie la asigurarea prosperităţii durabile şi a securităţii statelor de pe cele două maluri ale Atlanticului. În acest context, a fost abordată inclusiv tematica dezvoltării exploatărilor de resurse energetice din platoul continental al Mării Negre, temă relevantă pentru securitatea energetică a regiunii şi Europei”, a mai transmis Guvernul.