5.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 5:24
No menu items!

Sechestru pe casele și bunurile foștilor șefi ai Bibliotecii Metropolitane. Prejudiciul: 2 milioane de euro

spot_img

Ancheta în acest caz a ajuns la final

biblioteca_metropolitana

Ancheta în cazul jafului de la Biblioteca Metropolitană a ajuns la final, prejudiciul total fiind estimat la 9 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro). Pentru a recupera prejudiciul, anchetatorii au instituit sechestru asigurător pe casele și bunurile inculpaților din dosar. În această cauză, la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, au fost reținuți managerul (pe atunci) Bibliotecii Metropolitane, Florinel Rotaru, și patru subordonați ai acestuia. În total, 13 persoane au fost trimise în judecată, printre acestea numărându-se și șefa Serviciului Cultură al Primăriei Capitalei, Irina Bologa.

Astfel, a fost instituit sechestru pe 12 imobile evaluate, la 508.746 euro, dar și pe mai multe bunuri ale inculpaților, a căror valoare a fost estimată la 5.485.000 lei (peste 1,2 milioane de euro), după cum a precizat Poliția Română, într-un comunicat de presă.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au definitivat investigaţiile privind activitatea infracţională mai multor funcționari care ar fi efectuat achiziţii fără respectarea prevederilor legale în vigoare şi la preţuri supraevaluate.

 Din cercetările poliţiştilor a reieşit că mai multe persoane din cadrul unei instituții ar fi contractat, în perioada 2008 – 2012, lucrări de reparaţii, ar fi achiziţionat servicii de turism, ar fi organizat reuniuni şi conferinţe şi ar fi achiziţionat unităţi bibliofile (manuscrise, cărţi de colecţie, albume), fără ca toate să aibă valoare documentară istorică.

 În fapt, unităţile bibliofile achiziţionate erau catalogate, în mod nereal, drept cărţi rare, cu valoare de patrimoniu, fără a se efectua expertizarea ori evaluarea acestora, din perspectiva unei eventuale clasări în patrimoniul cultural – naţional, în conformitate cu prevederile Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. Scopul era acela de alocare a unor resurse financiare mult superioare faţă de valoarea de piaţă a obiectelor achiziţionate.

Prin activitatea lor infracţională, persoanele bănuite ar fi cauzat un prejudiciu instituţiei publice estimat la 9.000.000 de lei.

 În cauză, s-a dispus, prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra a 12 imobile evaluate, la suma totală de 508.746 euro. Totodată, s-a instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri evaluate la suma de 5.485.000 lei.

(…) În urma probatoriului administrat în cauză, au fost trimise în judecată 13 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals în declaraţii, respectiv conflict de interese.

Inspectoratul General al Poliției Române
comunicat de presă