2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 14:00
No menu items!

Sebastian Ghiță nu va fi extrădat din Serbia. DECIZIA

spot_img

Surse judiciare susțin că Sebastian Ghiță va rămâne în Serbia, după ce instanța supremă de la Beșgrad ar fi respins cererea de extrădare formulată de autoritățile române.

Potrivit presei, Curtea Supremă de Justiţie din Serbia a respins cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiţă şi a stabilit că este eligibil pentru obţinerea azilului, decizia finală urmând să fie luată de Ministerul sârb de Interne.

Iată decizia, așa cum a fost prezentată de evz.ro:

DECIZIE PRIVIND APLICAȚII ALE Ministerul Justiției ROMÂNIA pentru extrădarea GHITA SEBASTIAN Aurelian

Camera penală a Înaltei Curți din Belgrad, în cadrul ședinței din 06 iulie 2018, a emis decizia de respingerea cererii Ministerului Justiției din România, trimisă Curții prin intermediul Ministerului Justiției al Republicii Serbia, în ziua 04/27/2017, în legătură cu GHITA SEBASTIAN Aurelian, cetățean din România, în scopul de a pune în aplicare o arestare pentru detenție din 14 aprilie 2017, în scopul de a asigura prezența la anchetă a acuzatului Ghiță Aurelian Sebastian, cercetat sub suspiciunea de a fi comis opt infracțiuni prevăzute de lege și prezentate în actele autorităților competente.

Pentru a ajunge la această decizie, Curtea a ținut cont de depozițiile penale ale celor implicați și de prevederile Legii privind asistența juridică internațională în materie penală și, în special, de decizia Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Serbia – Direcția de Poliție – Poliția de Frontieră – Biroul Azil de 01/06/2018, care a devenit valabilă la 18 iunie 2018, prin care a adoptat o cerere de azil în Republica Serbia, a cetățeanului român Ghiță Sebastian Aurelian, din cauza pericolului de persecuție în țara de origine, din cauza opiniei politice.

Prin actul respectiv autoritatea de azil a constatat că Ghita Sebastian Aurelian este eligibil pentru azil în Republica Serbia, în formă de refugiu, se mai arată în documentul instanței din Serbia.

Curtea Supremă de la Belgrad mai notează că există pericolul persecuției din motive de opinie politică, în cazul extrădării.

Așa că, în conformitate cu articolul 3, alineatul 2 din Convenția Europeană privind extrădarea din 13.12.1957, cu protocolul adițional, care prevede în mod expres că, în acest caz, o astfel de cerere nu poate fi aprobată, a emis o decizie de respingere a cererii de extrădare către autoritățile judiciare din România.

Decizia a fost pronunțată și în conformitate cu articolul 28 din Legea privind asistența judiciară internațională în materie penală, pe baza documentelor depuse direct la o instanță superioară (Curtea de Apel din Belgrad), după audierea procurorului și apărătorului persoanei.