8.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 13:28
No menu items!

Se transmite coronavirusul pe cale sexuală? Rezultatele studiilor și explicațiile cercetătorilor

spot_img

Cercetătorii chinezi care au testat sperma bărbaţilor infectaţi cu COVID-19 au descoperit că o mică parte din aceştia prezentau virusul în spermă, demonstrând că există un mic risc ca boala să poată fi transmisă pe cale sexuală, au spus oamenii de ştiinţă, scrie New York Times.

Un studiu realizat de medicii de la un spitalul municipal Shangqiu din China, în care au fost incluşi 38 de bărbaţi internaţi cu coronavirus, a constatat că şase dintre aceştia (16%), au primit rezultat pozitiv pentru Sars-CoV-2 în lichidul seminal. Cercetătorii au spus că, deşi rezultatele au fost preliminare şi pe baza unui număr mic de bărbaţi infectaţi, este nevoie de mai multe cercetări pentru a vedea dacă transmisia sexuală poate juca un rol în pandemia COVID-19.

„Sunt necesare studii suplimentare cu privire la informaţiile detaliate despre această modalitate de transmitere, timpul de supravieţuire şi concentraţia de virus din spermă”, a scris echipa de cercetători într-un studiu publicat în Journal of the American Medical Association. „Dacă s-ar putea dovedi că Sars-CoV-2 poate fi transmis sexual, acest lucru ar putea fi o parte critică a prevenirii”.

Încă din primele zile ale focarului, experții în sănătate publică au spus că, deși coronavirusul ar putea fi transmis prin sărut, nu credeau că poate fi transmis sexual.

Noua constatare nu contrazice acest lucru. Dacă materialul seminal testează pozitiv pentru coronavirus, asta nu înseamnă că este prezent virusul infecțios, a spus dr. Stanley Perlman, profesor de microbiologie, imunologie și pediatrie la Universitatea din Iowa, care nu a fost implicat în studiu.

„Aceasta este o constatare interesantă, dar trebuie confirmat că există virus infecțios – nu doar un produs virus în spermă”, a spus el. El a adăugat că testele de spermă au detectat doar fragmente de ARN viral.

Dr. Perlman a subliniat că spre deosebire de Zika, care este transportat în sânge, coronavirusul infectează în primul rând oamenii pe cale orală sau pe cale nazală.

În acest moment, nu există încă dovezi că o persoană ar putea fi infectată prin contact sexual sau o procedură de inseminare intrauterină cu spermatozoizi infectați. Transmiterea în timpul sexului este mult mai probabilă prin mijloacele obișnuite: picături respiratorii infecțioase.

Totuși, unii medici sunt dornici de mai multe cercetări asupra coronavirusului și materialului seminal din alte motive. Dacă oamenii de știință ar fi găsit virus infecțios prezent în spermă, pot exista implicații pentru siguranța sexului oral și manipularea materialului seminal.

În întreaga lume, multe clinici de fertilitate au încetat să mai accepte noi pacienți – nu numai pentru a reduce traficul de pacienți, ci și datorită preocupărilor că sperma donatoare ar putea infecta femeile care încearcă să rămână însărcinate.

Este nevoie urgentă de mai multe studii, a menționat dr. Amir Kashi de la Universitatea de Științe Medicale Shahid Beheshti din Teheran într-o lucrare intitulată „Covid-19 și Semen: o zonă de cercetare fără răspuns”.

Experţii independenţi au spus că rezultatele au fost interesante, dar trebuie privite cu precauţie şi în contextul altor studii mici care nu au găsit noul coronavirus în spermă. Un studiu anterior, de mici dimensiuni, efectuat pe 12 pacienţi cu COVID-19 în China în februarie şi martie a constatat că toţi subiecţii au fost depistaţi negativ pentru Sars-CoV-2 la probele de spermă. Allan Pacey, profesor de andrologie la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, a declarat că studiile nu trebuie privite ca concludente, deoarece există unele dificultăţi tehnice în testarea materialului seminal pentru viruşi. El a spus că prezenţa Sars-CoV-2 în spermă nu arată dacă virusul este activ şi capabil să provoace infecţie.