Prețurile la legume vor crește până în primăvară, din cauza condițiilor meteo nefavorabile în 2019, dar și din cursul anului trecut. Reprezentanții producătorilor spun că și acum, în 2020-2021, avem o iarnă atipică și foarte călduroasă.
”Cred că vor fi anumite dezechilibre vizavi de culturile și cantitățile de legume pe care noi producătorii le vom scoate pe piață. Avem și acum o iarnă atipică, foarte călduroasă pentru această perioadă. Ea este benefică pentru culturile de legume, verdețuri, cu care o să ieșim prima dată, cu trufandalele cu care o să ieșim și în 2021, dar cu siguranță iarna nu și-a spus cuvântul și mai avem mult până în primăvară”, avertizează Ion Păunel, membru fondator al Uniunii Salvăm Țăranul Român, într-un interviu acordat RFI România.
Totodată, tona de grâu de panificaţie s-a scumpit cu 130 de lei în ultimul an şi trece acum de suma de 1.000 lei.
„Uleiul s-a scumpit cu 20%, probabil că pâinea va lua undeva la 10-15% în următoarea perioadă. Şi la carnea de porc vom avea o scumpire. A intervenit şi scumpirea combustibilului de la 1 ianuarie”, anunța un alt reprezentant al producătorilor, Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Pro Agro.