4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:39
No menu items!

Se scumpesc iar carburanții? Țițeiul Brent a atins maximul ultimelor nouă luni

spot_img

Creșterea cotațiilor pe piețele internaționale, dublată de povara fiscală mare și de cererea de carburanți în scădere, pune benzinarii într-o situație delicată

pompa benzina

Țițeiul Brent a urcat, vineri, la maximul ultimelor nouă luni, aproape de 114 dolari barilul, din cauza temerilor legate de posibile întreruperi în distribuție, arată Reuters. Problemele de furnizare ar putea apărea în contextul în care SUA amenință cu intervenția militară în Irak, împotriva militanților suniți care forțează ocuparea Bagdadului.

Țițeiul Brent s-a scumpit cu 85 de cenți, până la 113,87 de dolari barilul, în debutul ședinței de vineri, cea mai mare cotație din luna septembrie a anului trecut. Până la finalul zilei, produsul s-a scumpit cu 3 dolari față de joi.

Țițeiul tranzacționat pe piața SUA (West Texas Intermediate – WTI) a atins și el maximul ultimelor nouă luni, urcând cotațiile la 107,68 de dolari barilul. ”Petrolul se află, acum, într-un nou teritoriu de preț și cel mai probabil se va scumpi și mai mult, pe măsură ce investitorii își rearanjează pozițiile, împinși de nesiguranța privind livrările viitoare”, a declarat un broker din Tokyo, citat de Reuters.

Mai multe rafinării își calculează costurile cu țițeiul, majoritatea acestora raportându-se la Brent. Oficialii Petrom, cea mai mare companie din România, estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent se va menține, în acest an, peste valoarea de 100 de dolari barilul.

Dacă mediul favorabil al prețului la țiței a ajutat performanța financiară a Petrom în 2013, nu același lucru se poate spune și despre primul trimestru al acestui an, când profitul companiei a fost afectat, pe lângă noul impozit pe construcții, și de prețurile mai mici la țiței și de marjele de rafinare deteriorate.

Pentru acest an, Petrom estimează că vânzările vor fi afectate atât de prețurile internaționale ridicate la țiței și produse petroliere, precum și de măsurile fiscale din România. Comerțul cu amănuntul al benzinei și motorinei a scăzut deja în aprilie cu 16% față de luna martie și cu 5% față de aceeași lună a anului trecut.

Cosmina Croitoru