Primăria sectorului 6 și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 au primit – în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Galei Administrație.ro, care a avut loc vineri seara – câte un Premiu de Excelență pentru proiectele pe care le desfășoară în sectorul 6, în beneficiul cetățenilor.
Astfel, Primăria sectorului 6 a fost distinsă cu Premiul de Excelență pentru proiectul privind colectarea separată a deșeurilor, parte a Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului de salubrizare din sectorul 6 al Capitalei. De altfel, Primăria sectorului 6 este singura autoritate locală care a demarat un astfel de proiect.
Taxă zero pentru gunoi
Primăria sectorului 6 pune la dispoziţia cetăţenilor mecanismul prin care asociaţiile de proprietari să poată ajunge în curând la TAXA ZERO pentru gunoiul menajer. Cei care doresc să facă economii sau să nu mai platească nimic pentru ridicarea gunoiului, trebuie doar să își asume procedura de colectare separată a deșeurilor menajere.
Această procedură a fost aprobată prin Hotărâre a Consiliului Local Sector 6 și prevede următorii pași:
- Reprezentantul Asociației va contacta operatorul de salubrizare autorizat, pentru a încheia un parteneriat, sub forma unui contract.
- În baza acestui contract, Asociațiile primesc gratuit saci prevăzuți cu cod de bare pentru colectarea deșeurilor. Sacii galbeni vor fi folosiți pentru colectarea deșeurilor reciclabile (fracția uscată): hârtie și carton, sticle, plastice și metale. În saci negri vor fi colectate deșeurile biodegradabile, denumite fracție umedă (de exemplu: resturile de mâncare).
- Operatorul de salubrizare este obligat prin Regulamentul aprobat de Primărie să pună la dispoziția asociațiilor și pubelele necesare colectării sacilor cu gunoi.
- Gunoiul va fi ridicat conform unui program stabilit cu Asociația sau în momentul în care operatorul este sunat de către responsabilul de curațenie, angajat de către Asociație sau chiar direct, de către operatorul de salubrizare. Sacii colectați vor fi scanați și cântăriți, pentru a putea fi valorificată colectarea separată.
Cu cât gradul de colectare selectivă a gunoaielor (pe fracții umedă și uscată) este mai mare, cu atât Asociațiile vor avea un discount mai mare la factura pentru ridicarea deșeurilor menajere. Dacă vor depăși pragul de 65% deșeuri colectate corespunzator, astfel încât să poată fi reciclate, locatarii vor beneficia de TAXA ZERO pentru gunoi.
În acest moment, taxa pe care un membru al familiei o achită către firma de salubrizare pentru gunoiul menajer este de 7,11 lei. Programul propus de primăria sectorului 6, care poate reduce semnificativ costurile până la taxa zero, respectă normele europene pentru colectarea selectivă a gunoiului menajer, care încurajează recuperarea deșeurilor și utilizarea materialelor recuperate ca materii prime în vederea conservării resurselor naturale.
În prezent, 124 de asociații de proprietari au intrat deja în acest program și au primit discounturi semnificative la plata facturii pentru ridicarea gunoiului, precum și produse pentru curățenie, saci și pubele gratuit.
Acest proiect are o mare însemnătate pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor Sectorului 6. Premiul de excelență îmi încurajează echipa să mergem mai departe în implementarea demersurilor pe care le facem pentru comunitate
Gabriel Mutu,
primarul Sectorului 6
Cursuri gratuite pentru 1.000 de copii
Și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 a primit Premiul de Excelență pentru proiectul care oferă copiilor și adolescenților din sectorul 6 cursuri gratuite de educație nonformală și dezvoltare personală.
Felicit echipa DGAPSC Sector 6 și sunt mândru că serviciile oferite cetățenilor din comunitatea noastră sunt la un nivel înalt. Pentru mine, orice proiect care are în centru îmbunătățirea calității vieții oamenilor, în special a celor care fac parte din grupele vulnerabile, merită toată susținerea
Gabriel Mutu,
primarul Sectorului 6
Proiectul „În Sectorul 6 te joci și înveți în același timp” (Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală Conacul Golescu Grant) a primit recunoșterea pe care o merită, în condițiile în care peste 1.000 de copii din comunitate participă, în fiecare an, la cursuri gratuite de pictură, dans, informatică, engleză prin joc, actorie, canto, chitara, șah, franceză, karate, public speaking, muzicoterapie sau învațare eficentă.
La nivelul administrațiilor publice locale, proiectul este novator, reușind să combine, într-un set omogen de servicii, atât aspecte sociale, cât și educaționale.
Iar dovada că proiectul se bucură de un adevărat succes constă în extinderea continuă a cursurilor oferite copiilor din sectorul 6.
Anul acesta, părinții au avut de ales, pentru prima dată, și între cursuri de limba spaniolă, nutriție, animație și matematică distractivă.
Gala Administrație.ro este un eveniment anual, dedicat în exclusivitate administrației publice centrale și locale din România. Evenimentul, care a căpătat notorietate de-a lungul anilor, evidențiază inițiativele pozitive ale specialiștilor din administrație și proiectele importate pe care au reușit să le implementeze.