4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:17
No menu items!

Se modifică OUG 84. Când își recuperează permisul șoferii care refuză testarea anti-drog

spot_img

Șoferii care refuză testul rapid anti-drog al Poliției vor primi înapoi permisul de conducere „la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice”.

Modificarea OUG 84 vine după protestele șoferilor în legătură cu erorile testelor rapide anti-drog ale Poliției și după apelul medicilor legiști care susțin că modificarea Codului Rutier poate duce la abuzuri.

Noul proiect de OUG prevede situațiile în care șoferii își vor primi înapoi permisul de conducere. Acestea sunt următoarele:

„Permisul de conducere retras (…) se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

Persoana (…) poate solicita polițistului rutier să i se recolteze probe biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență consultat de Antena 3 CNN.

Modificările urmează să fie aprobate în ședința de guvern de joi.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, miercuri, că este rostul ministerelor de Interne şi Justiţie să găsească o soluţie privind permisele ridicate în urma controalelor drog-test.

”E o modificare, aşa cum am anunţat-o, la Ordonanţă, ca în maximum 72 de ore să fie răspunsul dat de la IML şi în cazul în care statul român nu se încadrează, va restitui după această perioadă permisul, urmând, după analizele finale, după rezultat, să pună în aplicare legea. E un lucru corect”, a spus premierul Ciolacu.

El a precizat, despre laboratoarele de analiză a acestor teste, că în opinia sa, este corect să rămână la IML.

”Avem un program semnat cu Banca Mondială, de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru cele 6 centre regionale şi cele vreo 22 sau 24 de zone din ţară, astfel încât să sputem acoperi eficient, cu aparatură nouă, fiindcă trebuie să recunoaştem că există acest fenomen în România, cum există în toate statele dezvoltate. Şi atunci trebuie o abordare profesionistă şi o logistică la dispoziţia statului, astfel încât rezultatele să fie rapide”, a mai spus premierul.

                                                                                                           Adina Bucur