2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 14:32
No menu items!

Se depun cererile pentru ajutoarele de încălzire. Cine le poate primi

spot_img

Persoanele singure sau familiile cu venituri mici care nu îşi permit să plătească facturile de încălzire în sezonul rece pot cere ajutor de la stat, începând de astăzi.

Ajutorul de stat este acordat sub forma unei sume cu care persoanele cu venituri reduse pot acoperi o parte din costurile pentru încălzire în sezonul rece. Ajutoarele pentru încălzire în sezonul 2022-2023 se acordă în cadrul a patru surse de încălzire: energie termică, gaze naturale, energie electrică şi alte surse de încălzire (lemne, combustibili solizi sau petrolieri).

Pentru a putea beneficia de ajutoare, cei care le solicită trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiilor) şi de 2.053 lei (persoane singure).

Cu excepţia ajutorului pentru energie termică, în cazul căruia compensarea se calculează în funcţie de consum, valorile maxime ale celorlalte ajutoare care pot fi acordate sunt: 250 lei (gaze naturale), 500 lei (energie electrică) şi 320 lei (alte surse de încălzire).

Valorile ajutorului pentru încălzirea cu energie termică

De valorile maxime ale ajutorului beneficiază acei solicitanţi care au venituri de sub 200 lei, iar, în celelalte cazuri, ajutorul scade cu 10 puncte procentuale în funcţie de venituri: de exemplu, familiile care se încălzesc cu gaze naturale şi au un venit între 200,1 şi 320 lei/membru vor beneficia de 225 lei, iar cele cu un venit între 320,1 şi 440 lei de 200 lei.

Valorile ajutorului pentru încălzirea cu gaz

 

Valorile ajutorului pentru încălzirea cu lemne

Ultima categorie de beneficiari, dintre cele 10 stabilite în funcţie de venituri, este 1.280,1 – 1386 lei, iar ajutorul maxim ajunge la 25 lei.

Valorile ajutorului pentru încălzirea cu energie electrică

Analog, se pot calcula celelalte valori ale ajutoarelor ţinându-se cont de plafonul menţionat în cazul fiecărui tip de sprijin financiar.

În ceea ce priveşte suplimentul lunar de energie, acesta este cuprins între 10 şi 70 lei, în funcţie de sursa de încălzire. În cazul energiei termice, o persoană care are venituri de sub 200 lei, cuantumul integral al facturii reprezintă valoarea compensată.

În situaţia beneficiarului care are venitul cuprins în ultima treaptă de sprijin, compensarea procentuală va fi de 10% din cuantumul facturii.

Solicitanţii trebuie să depună la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) documente precum: acte doveditoare privind identitatea, veniturile, starea imobilului (proprietate, închiriere, folosinţă) şi facturi privind utilităţile avute. Important de ştiut este că, în stabilirea venitului total al familiei nu se iau în considerare sume provenite din: alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, prestaţii sociale şi buget personal complementar (prevăzute de Legea 448/2006), burse şcolare şi alte drepturi pentru copii, elevi şi tineri (inclusiv stimulentul educaţional, programul „Bani de liceu” etc.), venituri obţinute de zilieri, ajutoare de stat acordate în situaţii excepţionale (despăgubiri, sprijin financiar etc.) şi ajutoare sociale pentru participarea la programe de formare profesionale.

Potrivit DAS, solicitările primite până la data de 20 noiembrie 2022 vor fi aprobate începând cu luna noiembrie 2022. După această dată, aprobarea ajutorului se va face cu luna decembrie 2022.

                                                                                                                  Adina Silav