4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:21
No menu items!

Scădere masivă a creditării. Doar firmele mai iau împrumuturi de la bănci, și în lei

spot_img

Scădere masivă a creditării. Doar firmele mai iau împrumuturi de la bănci, și în lei

Creditarea populației și a firmelor a scăzut cu 4,4% în luna iulie a acestui an față de aceeași lună a anului trecut, arată datele Băncii Naționale a României (BNR). În timp ce creditul în lei a avansat ușor, datorită împrumuturilor acordate companiilor, cel în valută a scăzut cu 7,2%.

Creditul în lei acordat populației a scăzut, în luna iulie 2013 față de iulie 2012, cu 1,1%, în timp ce față de luna iunie a crescut nesemnificativ, cu 0,2%. Firmele, pe de altă parte, au luat mai puține împrumuturi în moneda națională față de luna anterioară (-0,9%), dar mai multe față de aceeași lună a anului trecut (+2%).

Cea mai afectată rămâne creditarea în valută, care a scăzut și față de luna iunie, și față de iulie 2012, cu 1,7%, respectiv cu 7,2%. În timp ce împrumuturile în valută pentru populație au scăzut cu aproape 5% față de luna iulie a anului trecut, cele pentru firme au fost cu 9,5% mai puține.

Și față de luna iunie a acestui an a scăzut creditarea în valută, respectiv cu 1,2% pentru populație și cu 2,1% pentru companii.

În privința economisirii, depozitele totale ale românilor (firme și populație) au crescut cu aproape 3% față de luna iulie a anului trecut, cel mai mare avans înregistrându-se la economiile în valută ale populației. Aici s-a înregistrat o creștere de 7,6%.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, la începutul acestei luni, reducerea dobânzii cheie la 4,5% pe an de la 5% pe an, începând cu data de 6 august 2013, în încercarea de încurajare a creditării.

„Sperăm că băncile vor realiza că este în interesul lor să se apropie de clienți.Transmisia, cred eu, se va face mai repede. Cred că băncile vor vedea pozitiv această decizie. Mai este câmp foarte mare pentru a reduce costurile creditării în lei. Este în interesul lor să o facă cât mai repede”, declara la acel moment guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Până acum însă, băncile nu au tăiat din dobânzile la credite, ci le-au redus pe cele la depozite.

Cosmina Croitoru