3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 22:50
No menu items!

Scut aerian NATO, desfășurat în Lituania. Sistemul Patriot va fi cel mai apropiat de granițele Rusiei

spot_img

Țările NATO implementează un model de apărare aeriană rotativă, cu baterii staționate în Lituania, ca răspuns la apelurile statelor baltice de a spori capacitățile de apărare ale Europei în regiune.

Potrivit ministrului lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, care a vorbit despre modelul de apărare în cadrul unei conferințe de presă joi, sistemele de apărare vor fi operaționale în națiunea sa în cursul acestui an. Țările NATO au convenit asupra creării unui sistem rotativ – în care țările aliate vor desfășura sisteme de apărare aeriană în statele baltice pentru o perioadă de timp – în timpul summitului NATO de la Vilnius din vară.

Anušauskas nu a precizat ce țări occidentale sunt implicate în prima rundă de apărare antiaeriană instalată în Lituania, dar a spus că echipamentul include sisteme de rachete sol-aer Patriot. Oficialul din domeniul apărării a declarat reporterilor că Patriot-urile sunt furnizate de un aliat european, nu de Statele Unite.

„Așteptarea este ca acest principiu să nu fie un lucru punctual pentru câteva luni, ci să acopere toate lunile calendaristice și să crească semnificativ capacitățile noastre de apărare aeriană”, a declarat Anušauskas, citat de Radioteleviziunea Națională Lituaniană.

Mai multe țări europene și-au exprimat îngrijorarea că războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar putea duce în cele din urmă la un conflict mai mare între Moscova și NATO. Alianța militară a luat în ultimele luni mai multe măsuri pentru a-și consolida sistemele de apărare de-a lungul frontierei sale estice, inclusiv prin desfășurarea de antrenamente în primăvară pentru peste 90.000 de soldați din toate cele 32 de state membre din țările care au graniță comună cu Rusia, cum ar fi națiunile baltice și Polonia.

Lituania, Letonia și Estonia au fost unii dintre cei mai zgomotoși membri ai NATO care au îndemnat blocul occidental să se pregătească pentru următoarea ofensivă a Rusiei în regiune. Serviciul de informații externe al Estoniei, de exemplu, a declarat că Rusia se pregătește de război împotriva țărilor NATO în următorii 10 ani.

Tensiunile au rămas ridicate între Moscova și Occident pe tot parcursul războiului din Ucraina, care a fost susținut fără echivoc de membrii NATO. Președintele rus Vladimir Putin a acuzat influența alianței asupra guvernului ucrainean ca fiind unul dintre motivele pentru care țara sa a fost „forțată” să intre în război. De asemenea, Putin a declarat că conflictul de peste doi ani nu se poate încheia până când Ucraina nu va accepta să rămână neutră.

Kremlinul a acuzat Occidentul că prelungește războiul din Ucraina prin fortificarea capacităților militare ale Kievului, avertizând la sfârșitul lunii trecute că NATO ar depăși o limită dacă membrii aliați și-ar trimite propriile trupe să lupte în Ucraina. Deși nicio națiune NATO nu a indicat planuri în acest sens, președintele francez Emmanuel Macron a declarat luna trecută reporterilor că „nimic nu trebuie exclus” în încercarea de a „împiedica Rusia să câștige acest război”.

Elena Cristea