-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:03
No menu items!

Scrisoarea I a fost desecretizată. Învăţăturile lui Traian către Mona

spot_img

Băsescu și Ponta, coabitare perfectă

 

  • Traian Băsescu a dezvăluit că pe 1 octombrie a avertizat-o pe Mona Pivniceru să respecte procedura prevăzută de lege. Această scrisoare a fost urmată de o a doua, trimisă de președinte Executivului și Legislativului

Președintele Traian Băsescu a explicat joi seară că pentru numirea procurorilor șefi trebuie respectată procedura prevăzută de Statutul magistraților. Astfel, ministrul justiției propune, Consiliul Superior al Magistraturii avizează, președintele numește. Șeful statului a exclus, în acest sens, amestecul partidelor politice.

În ianuarie însă, la ședința de bilanț a CSM, același Traian Băsescu – care respingea complet propunerile de procurori șefi ale fostului ministru al justiției Mona Pivniceru  – îi îndemna pe membrii Consiliului să ignore Statutul magistraților și să numească ei procuorii șefi.

În declarația sa publică, Băsescu a făcut apoi referire la epistola prin care o avertiza pe Mona Pivniceru să respecte procedura prevăzută de lege în numirea procurorilor șefi. În scrisoare însă, șeful statului îi transmitea fostului ministru al justiției să respecte procedurile cerute de Comisia Europeană și ignorate acum. Totuși, în finalul scrisorii – pentru a-și lua o marjă de siguranță din perspectiva negocierilor pe care urma să le poarte cu Pivniceru pentru a o convinge să facă rocada Morar – Kovesi la Parchetul General și DNA – Traian Băsescu îi recomanda fostului ministru, ca o alternativă, să urmeze prevederile Statutului magistraților.

Scrisoarea dată publicității joi de Administrația Prezidențială este datată 1 octombrie 2012  – „în atenţia” premierului Victor Ponta şi către Mona Piviniceru, la acel moment ministrul al justiţiei.

Redăm integral textul scrisorii:

Stimată doamnă ministru,
Având în vedere faptul că în perioada imediat următoarea trebuie să daţi curs propunerilor de numire în funcţiile de Procuror General al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, vă aduc la cunoştinţă că am luat act de scrisoarea Comisiei Europene nr. 1280829 din 21.09.2012 prin care sunt semnalate temeri cu privire la credibilitatea şi transparenţa deplină a procedurii de selecţie a candidaturilor pentru cele două funcţii.

Pentru o mai bună credibilizare a procesului de desemnare, nutresc speranţa că veţi implementa, în faza selecţiei acestor candidaturi, toate criteriile recomandate de Comisia Europeană şi acceptate de autorităţile române, în vederea asigurării unor numiri care să nu fie susceptibile de contestaţii. Dacă procesul de selecţie, în urma căruia veţi propune persoanele pentru funcţiile de Procuror General al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nu va fi caracterizat de transparenţă, echidistanţă, corectitudine şi credibilitate, nu voi da curs acestor numiri.

Alternativ, în cazul în care modificarea criteriilor de selecţie, în vederea asigurării transparenţei procesului de selecţie, nu vă este convenabilă şi având în vedere urgenţa numirii în funcţiile de Procuror General al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a expirării mandatelor acestora, vă propun respectarea întocmai a dispoziţiilor art. 54 din Legea nr. 303/2004, în scopul găsirii unor soluţii acceptate de Ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Preşedinte, sens în care consider oportună o consultare prealabilă între aceste autorităţi. Astfel, urmând această cale legală, este posibilă o soluţie care ar permite asumarea responsabilităţii numirii în cele două funcţii de conducere, în scopul continuării eficiente a activităţii Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

După un scenariu marca Mihai Eminescu, această primă scrisoare a fost urmată de scrisoarea a doua, transmisă pe 25 martie 2013, de Traian Băsescu preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi premierului Victor Ponta.

Președintele le propunea atunci reprezentanților Executivului și Legislativului un „plan de acțiune” pe care trebuiau să-l urmeze în vederea aderării la Schengen. Astfel, la punctul 7 al scrisorii a doua era trasată următoarea sarcină: „Desemnarea conducerii Parchetului General şi a DNA. termen: imediat.

 

Raluca Dan/Andi Topală