Reprezentanţii a 55 de companii mari şi foarte mari din judeţul Sibiu atrag atenţia, într-o scrisoare deschisă adresată premierului şi ministrului Energiei, asupra dificultăţilor cu care se confruntă marile companii, în condițiile în care Guvernul „schimbă peste noapte regulile”. Oamenii de afaceri cer organizarea „în cel mai scurt timp posibil” a unei întâlniri în care să discute problemele legate de aceste dificultăți financiare, cauzate de actele emise de Guvern în domeniul energiei.
„Schimbarea modalităţii de a compensa sau plafona preţul energiei electrice de pe o zi pe alta a creat pentru mulţi dintre noi obstacole care sunt greu sau imposibil de trecut. Contractele pe care le avem nu permit modificarea zilnică a preţurilor, pentru unele dintre ele fiind nevoie de minim 6 luni pentru actualizare. Pentru unii dintre noi trecerea de la preţurile plafonate la preţurile PZU pentru energie electrică a însemnat creşterea ponderii costului cu energia electrică per produs de la 13 la 40%”, spun oamenii de afaceri sibieni care conduc companii mari şi foarte mari.
Ei subliniază că „schimbarea peste noapte a regulilor” face ca activitatea lor să fie puternic perturbată într-o perioadă în care oricum există presiune semnificativă asupra mediului economic.
„Fiind în pericol de a ne reduce activitatea şi investiţiile, tragem un semnal serios de alarmă în ceea ce priveşte situaţia şi viitorul industriilor competitive în Sibiu şi în România şi vă invităm să organizaţi în cel mai scurt timp posibil, până când efectele măsurilor luate nu vor deveni iremediabile, o întâlnire cu reprezentanţii companiilor mari şi foarte mari din judeţul Sibiu şi din întreaga ţară, pentru a analiza situaţia şi a găsi modalităţi înţelepte de a reechilibra piaţa de energie din România”, mai scriu reprezentanţii celor 55 de companii.
Documentul este asumat de 55 de întreprinderi şi foarte mari din judeţul Sibiu, care au împreună 41.000 de angajaţi, o cifră de afaceri de peste 25.000 milioane lei şi care contribuie cu peste 4.750 milioane lei la bugetele de TVA. Reprezentanţii celor 55 de companii precizează că plătesc salarii brute de peste 300 de milioane de lei anual, şi contribuie la bugetele publice aferente acestora cu peste 1.200 milioane lei, fiind, totodată întreprinderi care se implică în acţiuni şi investiţii în energia verde şi în procesele de optimizare a consumurilor de energie.
E. Stan