-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:27
No menu items!

Scrisoare comună România, Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Ungaria pentru protecție în scandalul cerealelor importate din Ucraina

spot_img

Premierii din România, Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Ungaria au semnat o scrisoare comună către șefa CE, cerând protecție în scandalul cerealelor din Ucraina. Oficialii din țările afectate de importul cerealelor din Ucraina cer ca Uniunea Europeană să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene, dacă afluxul acestor produse, ce împinge în jos preţurile pe pieţele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace.

Conform Agerpres, cei cinci premieri europeni i-au semnalat preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen că amploarea produselor ucrainene inclusiv cereale, seminţe oleaginoase, carne de pasăre şi zahăr, pe piețele europene, este „fără precedent”. După ce UE a suspendat taxele la import, contingentele şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicabile exporturilor ucrainene către blocul comunitar, ca măsură de sprijin pentru Ucraina şi economia acesteia în contextul războiului declanșat de Rusia, a făcut posibilă această invazie a produselor ucrainene.

„Să sprijinim Ucraina, dar s-o facem în mod inteligent şi, mai presus de orice, să punem interesele ţării şi ale fermierilor polonezi pe primul loc”, a scris pe Twitter premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Printre măsurile propuse în scrisoarea publicată pe site-ul guvernului polonez, este sugerată o soluţie comună între UE şi Programul Alimentar Mondial, care să asigure că cerealele ucrainene exportate nu rămân pe pieţele statelor UE.

De asemenea, şefii guvernelor celor cinci state central şi est-europene reiterează că este nevoie de suplimentarea fondurilor pentru ajutorarea fermierilor afectaţi şi de o dezvoltare mai rapidă a infrastructurii de transport pentru a ajuta astfel transportul bunurilor exportate din Ucraina. Cei cinci premieri mai propun o revizuire a legislaţiei privind exporturile agricole pentru reglementarea volumului şi direcţiei afluxului de produse agricole.

E. Stan