6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:06
No menu items!

Klaus Iohannis: Școlile nu se mai deschid până la toamnă. Cursurile continuă on-line

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că anul școlar se va închide pe 12 iunie, fără ca elevii să se mai întoarcă în unitățile școlare. Cursurile vor continua să se desfășoare prin intermediul platformelor de educație online. În susținerea deciziei, președintele a menționat cazul unor școli deschise experiemntal într-o regiune a Franței, care a generat răspândirea rapidă a virusului SARS-CoV-2 printre elevi și profesori. 

Președintele a anunțat că elevii din anii terminali vor putea reveni la școală între 2 si 12 iunie pentru a se pregăti pentru examane. Vor fi maxim 10 elevi într-o clasă. 

”Trebuie sa fim foarte constienti ca epidemia nu s-a terminat. Aud de la multi ca este cazul sa ne relaxam. Din pacate nu este asa. Ati vazut in statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Nu putem vorbi de o relaxare sau incetinire.

Trebuie sa tinem cont de cateva lucruri destul de simple. Faptul ca elevii s-ar duce la scoala ar implica doua riscuri mari. Sa duca elevii boala la scoala sau sa duca de la scoala acasa.

Pe de alta parte am dorit sa vedem ce fac si alte scoli. Sunt o serie de state din UE care nu mai doresc sa redeschida scolile. Am dorit si sa aflam ce se intampla acolo unde experimental s-au deschis scolile. Intr-o provincie din Franta s-a deschis scoala experimental si aici experimentul nu a decurs bine. Un procent mare dintre elevi au fost testați pozitiv în primele cinci zile, iar profesorii au ajuns la terapie intensivă. 

In concluzie s-a decis astazi ca pentru majoritatea elevilor gradinitile, scolile si universitatile sa nu se redeschisa. Deci nu se va intoarce elevul, studentul fizic la cursuri, ci se vor sedfășurat ca și până acum, online. Anul scolar se va termina pe 12 iunie. Elevii vor avea mediile incheiate cu notele pe care le au acum. In cazuri exceptionale se poate face o evaluare exceptionala. Se vor redeschide in septembrie cand se redeschide noul an scolar”

Examenele nationale si bacalaureatul se vor organiza cu respectarea unor reguli foarte stricte de distantare, a precizat președintele, deciziile urmând să fie anunțate de Ministerul Educației. 

Anunțul președintelui este complet diferit față de un document devenit viral, luni dimineața, fiind atribuită Ministerului Educației decizia de deschidere treptată a școlilor, pentru o lună.

Propunerea ar fi fost făcută de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, care anunța ca redeschiderea școlilor să se facă mai întâi pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a, care vor sta la cursuri timp de două săptămâni, iar pentru următoarele două săptămâni ceilalți elevi, de gimnaziu și de liceu. În documentul devenit viral, există prevederi pentru fiecare examen în parte, atât pentru Bacalaureat 2020 cât și pentru Evaluarea Națională 2020. În documentul citat există și planul pentru ce se întâmplă la Definitivat, Titularizare și cu concursurile de grade didactice ale profesorilor.