Sindicatul Europol a prezentat, într-o postare pe facebook, problemele cu care se confruntă un proaspăt absolvent al Școlii de Agenți de Poliție. Fie că este vorba de uniforma care nu se potrivește ca mărime sau lipsește cu desăvârșire, un lucru este sigur: umilința la care este supus, intimidările și amenințările, primează în acest sistem bolnav.
”Umilință și bătaie de joc pe zeci de milioane de euro din fonduri publice. Aceasta este prima lecție pe care viitorii agenți de poliție o învață în preajma ultimelor examene de absolvire a Școlilor de Agenți de Poliție Câmpina/Cluj Napoca.”
Sindicatul povestește cum în aceste zile, viitorii polițiști și-au ridicat noile uniforme de la magaziile școlii.Dar, se pare că entuziasmul inițial s-a transformat în dezamăgire deorarece majoritatea elementelor de uniformă, fie că era vorba de pantaloni, jachete, geci etc. nu erau pe mărimea polițișților.
Ironia face ca acest lucru să se întâmple după ce, inițial, au fost realizate măsurători de către reprezentanții firmelor producătoare care, se pare că, au încasate milioane de euro.
Dar coșmarul trăit de tinerii polițiști nu se termină aici. În momentul în care au îndrăznit să „comenteze” și să pretindă schimbarea reperelor care nu le vin ca mărime, ”au început intimidările și amenințările voalate ale celor care de altfel ar fi trebuit să se preocupe cel mai mult ca procesul de echipare să se realizeze în condiții optime. Mai mult, conducerea școlii a dispus ca uniformele să nu mai fie acceptate la retur, și le-au spus viitorilor polițiști să le schimbe între ei.”
„Schimbați-le între voi, că altele nu mai primiți”.
În finalul postării, Sindicatul trage mai multe concluzii dureroase:
”- Umilința este principiul după care sunt tratați viitorii polițiști;
– Încă de pe băncile școlii sunt învățați ce este „orientarea” și cum se face „bișniță” cu elementele de uniformă;
– Este foarte suspectă pasivitatea și chiar imixtiunea reprezentanților școlilor de agenți de poliție care refuză sa retragă elementele de uniformă care nu corespund;
– Este mai actuală oricând expresia „mergem înainte, că înainte era mai bine”.
D.Constantin