Guvernul și experţii Băncii Mondiale lucrează la proiectul legii salarizării unitare a angajaţilor la stat, obiectiv prevăzut în PNRR. În draful proiectului noii legi, posturile la stat vor fi ierarhizate în funcţie de gradul de complexitate a muncii, a studiilor necesare şi a atribuţiilor postului, pe o scală de 12 trepte, unde 1 e grad atribuit paznicului, iar 10 – directorului cu funcţie de auditor public extern şi managerului de spital, scrie Economica.net
Autorii legii vor stabili care sunt posturile de referinţă în sistemul public. După ce vor fi nominalizate posturile de referinţă în sistemul public, Guvernul va monitoriza şi va compara salariile oferite pentru aceste posturi cu cele din sistemul privat.
Autorii legii vor stabili care sunt posturile din sistemul public cu fluctuaţie mare sau care sunt greu de ocupat, fiindcă salariile oferite sunt semnificativ mai mici decât cele practicate în mediul privat.
Posturile din sistemul public vor fi ierarhizate în 12 grade, în funcţie de complexitatea acestora, unde 1 reprezintă cel mai redus nivel de complexitate, iar 12 – cel mai înalt.
De exemplu, pentru gradul 1, cu cel mai mic nivel de complexitate, funcţiile reprezentative sunt cele de paznic, secretar-dactilograf, spălătoreasă. Posturile de grad 1 necesită de obicei medii. Munca este de obicei repetitivă și constă din sarcini simple, de rutină. Sunt funcții de execuție care presupun activitatea limitată la respectarea unor proceduri bine definite.
Posturi precum cele de polițist local, economist, instructor de educație, asistent maternal profesionist sunt evaluate în proiectul legii salarizării bugetarilor la gradul 4 de complexitate a muncii.
Gradul patru este asociat funcțiilor de execuție cu studii superioare, cu activitate relativ simplă sau funcțiilor cu studii medii cu activitate cu nivel sporit de complexitate/varietate și nivel mediu de responsabilitate.
Posturile de educatoare, învăţătoare, asistent social au grad de complexitate 5 în proiectul legii salarizării bugetarilor.
Inspector vamal, şef lucrări (lector universitar), registrator de carte funciară, profesor preuniversitar, expert criminalist, dirijor, consilier superior (nivel central), consilier parlamentar au grad de complexitate 7 în proiectul noii legi a salarizării bugetarilor.
Şef administraţie financiară, inginer şef cadastru, director (funcţie publica, minister), grefier şef secţie, şef birou vamal, farmacist au grad de complexitate 8 în proiectul noii legi a salarizării bugetarilor.
Judecător, decan, medic director medical, auditor public extern, profesor universitar, arhitect şef, programator IT, director general (funcţie publică, minister), director financiar contabil spital au grad de complexitate 9 în proiectul legii salarizării bugetarilor.
Director cu funcţie de auditor public extern, secretar general, manager spital, adjunct al procurorului general au grad de complexitate 10 în proiectul legii salarizării bugetarilor.
Salariaţii care ocupă aceste funcţii au în comun:
-coordonează elaborarea și/ sau iau decizii cu privire la documente strategice, de importanță organizațională sau sectorială.
-Se confruntă adeseori cu probleme deosebit de complexe sau strategice, deciziile lor având impact la nivelul domeniului de activitate. Responsabilități majore de conducere ierarhică.
-Funcții cu incompatibilități de nivel mediu sau înalt, precum și cu risc ridicat de corupție.
Adina Bucur Silav