7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:54
No menu items!

Schimbare legislativă: Agenţiile de turism vor fi obligate să asigure integral turiştii în cazul falimentului

spot_img

Spania, destinația de top a europenilor, dar nu și pentru noi! Vezi în ce țări au călătorit românii în 2011

Agenţiile de turism vor fi obligate să asigure integral turiştii în cazul falimentului, după ce statul a interzis începând de luni asigurările în franşiză, prin care agenţiile, dacă intrau în insolvenţă, erau obligate să suporte doar o mică parte din pierderile suferite de turişti.

Luni a apărut în Monitorul Oficial un Ordin al ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, privind asigurarea turistului în cazul insolvabilităţii sau falimentului unei agenţii de turism.

Actul normativ, care vizează creşterea siguranţei turistului, a rezultat în urma analizelor din ultimele luni ale unui grup de lucru format din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Uniunii Naţionale a Asigurătorilor şi Reasigurătorilor din România.

Până acum exista posibilitatea încheierii de către agenţii cu firma de asigurări a unui contract de franşiză care, în unele cazuri, atingea 80% din suma asigurată. Astfel, la o agenţie detailistă, în caz de faliment, aceasta plătea 20% din preţul vacanţei, iar restul de 80% cădea în sarcina turistului. Aproximativ 500 de agenţii de turism româneşti au contracte de franşiză.

O altă problemă era că o serie de agenţii plăteau doar prima rată a poliţei de asigurare şi nu le mai achitau pe celelalte, ceea ce ducea la anularea asigurării. Actul normativ publicat luni obligă agenţiile să achite integral şi în avans poliţa de asigurare.

Astfel, în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului, agenţiile de turism sunt obligate să transmită ANT copia „poliţei de asigurare pentru rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turist în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei”.

ANAT a mai cerut autorităţilor din turism ca asigurarea pentru turoperatori să crească de la 50.000 de dolari la peste 200.000 de euro.

C.C.