4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024 - 19:24
No menu items!

Schimbare în Austria: Când intră România și cu granițele terestre în Schengen

spot_img

Austria pare să dea semne din ce în ce mai clare că va accepta aderarea României și Bulgariei la Schengen. Decizia oficială ar putea fi luată chiar înainte de finalul anului.

România ar putea primi undă verde inclusiv din partea Austriei pentru intrarea completă în Schengen, prin Schengen terestru.

La un summit cu România și Bulgaria din 22 noiembrie, la Budapesta, organizat de Ungaria, Viena ar putea renunța la controversata blocare privind aderarea deplină la Schengen pentru ambele țări, scrie presa din Austria.

”Lucrurile vor deveni serioase pentru Magnus Brunner (ÖVP). Comisarul UE desemnat pentru migrație, ca și celelalte 25 de persoane din echipa președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, săptămâna aceasta, va răspunde la întrebările deputaților europeni la Bruxelles. Pe lângă poziția lui Brunner privind procedurile de azil în țările terțe, protecția frontierelor externe etc., va fi vorba și de includerea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Brunner contrazice linia cancelarului Karl Nehammer și a ministrului de Interne, Gerhard Karner, și, prin urmare, propriul său partid, care blochează de aproape doi ani aderarea deplină a celor două state la Schengen.

Cu toate acestea, tocmai această blocadă ar putea fi ridicată în curând. După cum a aflat „Kleine Zeitung”, un summit al miniștrilor de interne ai Austriei (Karner), României (Marian-Cătălin Predoiu) și Bulgariei (Atanas Ilkov) are loc sub patronajul și participarea Ungariei, actuala țară președintă UE. Vor să se întâlnească la Budapesta pe 22 noiembrie. Când a fost întrebat, biroul lui Karner a confirmat participarea la summit, dar oricum sunt discuții în curs cu ambele țări”, precizează sursa citată.

Magnus Brunner este audiat astăzi, 5 noiembrie, în Parlamentul European.

Decizia de aderare, în 12 decembrie

În timp ce Ministerul de Interne a refuzat să ofere orice informație cu privire la o posibilă schimbare a cursului în spațiul Schengen, cifrele actuale ale ministerului prezintă o imagine pozitivă a situației. Migrația în Balcani a scăzut cu 62 la sută și, în timp ce numărul arestărilor ilegale a scăzut drastic, nu numai în Austria (de la 5.061 de arestări în septembrie anul trecut la 840 în septembrie anul acesta), Bulgaria a înregistrat acum cu 46 la sută mai puține arestări și România are cu 10 la sută mai puține.

Numărul cererilor de azil a scăzut, de asemenea, drastic în ambele țări, cu 43% mai puține cereri fiind înregistrate în Bulgaria și cu 74% în România. 

Având în vedere aceste cifre și participarea Austriei la întâlnire, este probabil ca Viena să treacă la dreptul de veto.

„Blocada ar putea fi abandonată în întregime. Aderarea deplină (cu sau fără condiții) ar putea fi decisă încă de la următorul Consiliu al miniștrilor de interne ai UE din 12 decembrie”, mai arată sursa citată.

                                                                                                             Adina Bucur