Un scenariu conceput la Cotroceni ar putea zgudui din temelii clasa politică. Sondajele de opinie din ultimele luni au arătat o creștere semnificativă a PSD, fapt care a trezit foarte multă neliniște în zona opoziției, scriu jurnaliștii de la stiripesurse.ro.
Potrivit cercetărilor sociologice realizate, pentru PSD, de sociologul Mirel Palada, PSD se apropie de o cotă istorică de 60% a intenției de vot. Un sondaj realizat de PNL a confirmat această tendință. În acest moment, speranțele președintelui Iohannis și ale liberalilor și useriștilor că guvernarea PSD va fi un eșec rapid s-au năruit. Peste câteva luni, creșterile de salarii vor deveni o realitate și nu vor mai putea fi contestate de nimeni, fapt care va consolida încrederea în partidul de guvernământ. Această încredere este asociată, în plus, cu scăderea favorabilității publicului față de DNA și, în general, față de lupta împotriva corupției. În aceste condiții, riscul, mai ales pentru Iohannis, este ca partidul condus de Liviu Dragnea să reușească să impună modificarea legilor justiției și astfel să modifice întreaga arhitectură a puterii judiciare.
Tudose, împins de Iohannis la o ruptură de Dragnea
Ca în scandalul legat de Guvernul Grindeanu, se dorește ca intervenția împotriva PSD să se realizeze prin intermediul premierului, de data aceasta Mihai Tudose. Premierul a dat deja câteva semnale ușor de înțeles. Nici până la această oră, Tudose nu a trimis Curții Constituționale sesizarea privind neconstituționalitatea investigației DNA în dosarul Belina, ceea ce pune o presiune imensă asupra principalului ministru din guvernul său, Sevil Shhaideh. Mutarea DNA în scandalul izbucnit săptămâna trecută îi servea lui Tudose, întrucât Shhaideh controlează o mare parte din fondurile Guvernului, ceea ce îi permite lui Dragnea să țină în frâu partidul. DNA i-a oferit deci lui Tudose o mână de ajutor, pe care însă acesta n-a folosit-o încă, dar nici n-a renunțat la ea. Acesta nu este primul act de insubordonare al lui Tudose față de Dragnea. Surse din PSD au declarat pentru stiripesurse.ro că premierul a bătut palma cu Viorel Hrebenciuc pentru a aduce în Guvern, în poziții cheie, o parte dintre oamenii săi și astfel a prelua controlul total. După instalarea Guvernului Tudose, intenția lui Dragnea de a mișca lucrurile în direcția impusă de partid a fost în permanență sabotată de premier, orice mișcare făcându-se doar prin intermediul oamenilor lui Dragnea din Guvern.
Cei doi pași până la noul guvern Cioloș
Scenariul conceput la Cotroceni ar prevede doi pași, potrivit stiripesurse.ro. Primul pas este susținerea acordată lui Tudose (a se citi obligarea lui Tudose, pe care Iohannis l-a preferat rapid în locul lui Grindeanu) pentru a-l îndepărta pe Dragnea de la conducerea PSD. În aceeași situație a fost pus și Grindeanu, doar că, de data aceasta, inițiativa rupturii de Dragnea trebuie să aparțină premierului. Miza principală nu e însă Dragnea, ci crearea unei crize interne profunde în PSD și destabilizarea guvernării. Cel de-al doilea pas a fost deja anunțat, ieri, de președintele PNL, Ludovic Orban, anume depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Tudose. Un PSD fracturat, tot mai îndepărtat de aliații săi, ALDE și UDMR, ar urma astfel să piardă guvernarea.
Potrivit aceluiași scenariu, conducerea Guvernului ar urma să fie preluată de Dacian Cioloș, care ar alcătui o echipă formată din foștii tehnocrați, liberali și useriști. Aceștia ar urma să declare eșecul guvernării PSD, să facă uitate legile privind reforma justiției și să pregătească campania electorală din 2019, când Iohannis țintește al doilea mandat.