5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:13
No menu items!

„Scara imposibilă” – cum poți coborî urcând. VIDEO

spot_img

Scara Penrose, cunoscută şi sub numele de „scara imposibilă”, a fost creată matematicianul şi medicul britanic Lionel Penrose, alături de fiul său Roger Penrose, un celebru fizician.

Aceasta este o reprezentare bidimensională a unei scări în care se realizează patru întoarceri la unghiuri de 90 de grade. Astfel se creează o iluzie optică, iar cel care urcă sau coboară scara ajunge în acelaşi punct din care a plecat.

„Scara continuă”, cum mai este cunoscută, a fost prezentată pentru prima dată într-un articol pe care cei doi Penrose l-au scris în 1959, pe baza așa-numitului „triunghi al lui Penrose”, publicat de Roger Penrose în British Journal of Psychology în 1958. M.C. Escher a descoperit apoi scara Penrose în anul următor și a făcut celebra sa litografie Klimmen en Dalen (urcând și coborând) în martie 1960. Penrose și Escher au fost informați de munca celuilalt în același an. Escher a dezvoltat tema în continuare în printul său Waterval (Cascada), care a apărut în 1961. În articolul lor original, cei doi Penrose au remarcat că „fiecare parte a structurii este acceptabilă ca reprezentând un zbor de pași, dar conexiunile sunt de așa natură încât imaginea, în ansamblul său, este în contradicție: pașii coboară continuu în sensul acelor de ceasornic”.

O astfel de „scară imposibilă” se găseşte şi la Institutul de Tehnologie Rochester. Ea a fost proiectată de arhitectul Rafael Nelson Tagalog Aboganda în anul 1968.

https://www.youtube.com/watch?v=WfIRs4BVdL8

Olimpia Diaconiuc