Odată cu venirea sezonului rece, suntem tot mai expuși riscului de a face gripă sau alte afecțiuni ale tractului respirator. Dacă ai răcit, pe lângă tratamentul medicamentos pe care medicul îl recomandă, iată care sunt cele mai indicate infuzii de plante folosite în acest caz:
Ceaiul de patlagină – indicat pentru tratarea febrei, a tusei, răgușelilor și a bolilor căilor respiratorii. Patlagina este bogată în vitaminele A, C si K, uleiuri volatile și substanțe antibiotice.
Cimbrul şi cimbrişorul – Thimolul, substanţa activă conţinută de cimbrişor, acţionează ca un antiseptic natural, fiind de ajutor împotriva viruşilor.
Ceaiul de maghiran – Ajută la eliminarea toxinelor, rezultând un organism puternic şi detoxifiat.
Ceaiul de soc – Florile de soc au proprietăți diuretice, laxative, galactogoge și antinevralgice și provoacă transpirație abundentă, ajutând asfel la scăderea temperaturii. Împiedică curgerea nasului și a ochilor și luptă împotriva răguşelii.
Ceaiul de busuioc – conține vitaminele A și C, minerale precum calciu și fier, substanțe care îi conferă un efect revigorant asupra organismului. Ceaiul de busuioc energizează și vitaminizează, de aceea se recomandă în timpul virozelor.
Ciuboţica cucului – prin substanţele active conţinute, are efect de decongestionare şi eliberare a căilor respiratorii.
Ceaiul de măceșe – previne infecțiile respiratorii și răcelile și stimulează apetitul. Este bogat în vitamina C care întărește imunitatea organismului. Conține substanțe active care au un efect de decongestionare și eliberare a căilor respiratorii.
Ceaiul de tei – are efecte diuretice, ajutând la eliminarea toxinelor din organism și implicit la înlăturarea răcelii și gripei. Totodată, ceaiul de tei calmează şi relaxează.
R.M.