-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:56
No menu items!

Scandalul zilierilor români: Germania vrea să elimine intermediarii, prin lege

spot_img

Protestele muncitorilor români privind condițiile de lucru și cazare de la abatoarele și fermele din Germania ar fi convins autoritățile să schimbe legea pentru a elimina subcontractorii și a împiedica abuzurile, scrie romania.europalibera.org. Însă problemele semnalate de muncitori nu țin de intermediari, cât de relația directă cu angajatorii care îi exploatează. Zeci de români s-au adunat, marți, să protesteze la Consulatul României din Bonn, din pricina condițiilor grele de muncă și abuzurilor la care sunt supuși. 

Ministrul Muncii din Germania va prezenta în ședința de guvern, cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislația muncii, în abatoare, unde sunt mulți muncitor sezonieri, dar și în agricultură. Ministrul cere, de exemplu, să fie eliminați subcontractorii, pentru că în lanțul acesta dintre angajator și angajat au intervenit agenții de muncă, alți angajatori intermediari. Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanța dintre angajatorul principal și angajați a crescut foarte mult în detrimentul angajatului. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcți. Ministrul german al Muncii vrea să prezinte mâine (nr. azi) – e o premieră istorică în Germania – un proiect prin care aceste lanțuri de subangajatori, din industria cărnii în principal, să fie desființate”, a anunțat ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, pentru Digi24.

Marți, circa 50 de muncitori români au protestat pe străzile din Bonn privind condițiile de muncă și au ajuns până la Consulatul României din localitate, unde se afla, în vizită de documentare, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Criza coronavirus a pus reflectorul pe o situație cronică, inegalitățile de pe piața muncii din Europa. (…) Ați văzut azi (nr. marți) un protest într-o fermă de căpșuni de lângă Bonn. Oamenii au venit cu contract de muncă din țară. Ferma a intrat în insolvență și a fost preluată de un executor judiciar, care urmează să plătească salariile oamenilor. Oamenii își vor primi salariile, chiar dacă vor fi plătite de statul german”, a declarat Emil Hurezeanu.

Ambasadorul român a dat asigurări că toate salariile muncitorilor vor fi plătite, iar mai departe muncitorii vor alege dacă vor pleca de la ferma intrată în insolvență la un alt angajat sau dacă vor reveni acasă.

Toate salariile vor fi plătite, cei care vor să fie relocați vor fi relocați, iar cei care vor să se întoarcă acasă vor pleca cu curse charter, plătite de fermierii care i-au angajat. Există avioane, așteaptă aprobări pentru aceste zboruri. E posibil ca acești oameni să ajungă acasă”, a mai precizat Hurezeanu.

Ambasadorul român afirmă că Ministerul de Externe nu poate acționa direct în aceste ferme, care sunt proprietăți private, și că s-a sesizat după semnalarea acestor cazuri în presă.

Când aflăm de astfel de cazuri, din presă, informăm guvernul local, al landului. De acum, toate informațiile importante vor fi comunicate și autorităților de land, dar și autorităților federale. În acest fel, avem și noi acces în aceste ferme”, a mai completat Emil Hurezeanu, care a adăugat că s-a adresat de mai multe ori cancelarului Angela Merkel pe această temă și că lucrurile încep să se schimbe: „Cazurile din abatoare și din ferme au devenit subiect politic”.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și omologul german, Hubertus Heil, au semnat marți o declarație comună de cooperare în domeniul protecției lucrătorilor români, în timp ce zeci de români strigau în centrul Bonnului: „hoţii, hoţii” şi „mincinoşii”, „noi am venit să muncim, nu să jefuim”. La proteste au fost prezenți şi câţiva membri ai sindicatului german „FAU Bonn”, care  i-au încurajat pe lucrătorii sezonieri români să-și apere drepturile. Protestul a fost filmat de Erich Mocanu, fiind postate pe pagina sa personală de Facebook.

Oamenii povestesc că un angajator cu sere de căpșuni îi punea să lucreze și la la cules, și la la plivit, pe un salariu ridicol de mic. „De la 5 dimineața până la 12.00 lucram la căpșună. Adunam în lădițe. Apoi pauză până la doi (14.00), iar apoi la smuls buruiana, până seara la șase. Eram plătiți cu ora, la smuls de buruiana, iar la cășuni eram plătiți pe lădiță, cu 3,35 euro pe lădița”, a povestit unul dintre protestatari.

O anchetă parlamentară a fost anunțată de PSD, având ca obiect implicarea și responsabilitatea autorităților în plecarea la munca, în special în Germania, a câtorva sute de mii de cetățeni. MAE a confirmat până acum infectarea câtorva sute de lucrători în abatoare și ferme din Germania cu virusul SARS-CoV-2.