3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 2:25
No menu items!

Scandalul Qatargate. Fostul vicepreședinte al Parlamentul European, Eva Kaili, a ieșit din închisoare

spot_img

Fosta vicepreședintă a Parlamentului European, Eva Kaili, principala acuzată în scandalul de corupție Qatargate, va fi cercetată în continuare în arest la domiciliu, conform unei decizii a judecătorilor belgieni. Eva Kaili va avea brățară electronică de monitorizare.

Judecătorul de instrucție a decis că Eva Kaili poate fi cercetată în continuare în arest la domiciliu și sub supraveghere electronică, astfel că fostul șef din Parlamentul European a ieșit din închisoare. Eva Kaili este acuzată că a intervenit, timp de mai mulți ani, în favoarea unor puteri străine în decizii ale Parlamentului European, în schimbul unor sume de bani. Alături de socialista din Grecia sunt acuzați alți doi eurodeputați – belgianul Marc Tarabella și italianul Antonio Panzeri.

Toți cei trei au declarat până acum că sunt nevinovați, dar ultimul, Panzeri, a acceptat să încheie un acord de cooperare cu autoritățile care judecă acest caz. Potrivit presei, el a negociat o pedeapsă cu închisoarea limitată, în schimbul angajamentului de a le spune anchetatorilor tot ceea ce ştie despre acest sistem de corupţie – în legătură cu Qatarul şi Marocul, pe care a recunoscut că l-a orchestrat. Panzeri l-a acuzat pe Marc Tarabella.

Un al patrulea suspect, eurodeputatul italian Andrea Cozzolino, a fost arestat şi apoi plasat în arest la domiciliu la 11 februarie, în Italia. El contestă în justiţia italiană extrădarea sa către Belgia, în virtutea unui mandat european de arestare emis pe numele său.

Pe 9 decembrie, la Bruxelles, anchetatorii au descins la PE și la domiciliile celor acuzați în acest scandal și au confiscat 1,5 milioane de euro în numerar, în saci sau valize. Eva Kaili nu a beneficiat de imunitate europarlamentară, întrucât infracţiunea a fost constatată în flagrant delict – ”saci cu bani” au fost descopriţi în apartamentul său.

Qatarul şi Marocul au negat ferm să se află la originea vreunei fapte de corupţie.