5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:06
No menu items!

UPDATE. Scandalul privind uciderea ursului Arthur ia amploare. Comisia Europeană atenționează că este cu ochii pe ancheta din România

spot_img

UPDATE: Procurorii DNA s-a autosesizat în cazul uciderii ursului Arthur și au deschis o anchetă in rem cu privire la împușcarea animalului, considerat cel mai mare urs din Europa. Procurorii DNA au suspiciuni privind fapte de abuz în serviciu cu obtinerea de foloase materiale pentru sine sau altul.

Comisia Europeană urmărește cu mare atenție ancheta ce se derulează în România după uciderea ursului Arthur, cu atât mai mult, cu cât anul trecut România a primit oficial un avertisment de a-și pune la punct planurile de conservare privind ariile protejate. „Am încredere că autoritățile române investighează acest incident în cele mai mici detalii”, a spus comisarul european pentru mediu Virginijus Sinkevicius.

În timpul unei audieri la Comitetul pentru mediu al Parlamentului European, comisiarul pentru mediu Virginijus Sinkevicius a spus, printre altele, „Serviciile mele cercetează detaliile acestui caz, pe care îl urmărim foarte atent”, exrimându-și convingerea că „autoritățile române investighează acest incident în cele mai mici detalii”.

Vânătoarea pentru trofee este ilegală în România, iar urșii bruni sunt protejați prin directiva UE referitoare la habitate, care interzice vânarea de animale sălbatice în afara unor circumstanțe excepționale.

De altfel, România a primit un ultimatum de la Comisia Europeană, în vara anului trecut pentru nedesemnarea unor arii protejate care să fie incluse într-o rețea europeană, în cadrul procedurilor de infringement, și a primit ca termen maxim 3 luni.

Agent Green, ONG-ul românesc care a făcut public cazul ursului Arthur, acuză Ministerul Mediului că nu a făcut suficiente eforturi pentru a administra și a proteja ariile din programul Natura 2000, inclusiv zona în care ar fi avut loc incidentul.