-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:42
No menu items!

Scandalul „Panama Papers” a dus la deschiderea de anchete judiciare în mai multe țări

spot_img

Scandalul „Panama Papers”, care a scos la iveală evaziunea fiscală comisă la cele mai înalte niveluri cu ajutorul casei de avocatură panameze Mossack Fonseca, a dus la deschiderea de anchete judiciare în mai mai multe ţări, printre care Franţa şi Spania. 

La Paris, justiţia franceză a anunţat o anchetă de amploare pentru „evaziune fiscală gravă”. Practicile dezvăluite „pot afecta rezidenţii fiscali francezi”, au explicat autoritățile pentru a-şi justifica decizia. Cercetările au fost încredinţate specialiştilor de la Biroul central pentru luptă împotriva infracţiunilor fiscale. 

La Madrid, instanţele specializate în mari infracţiuni economice au deschis o anchetă pentru spălare de bani. Investigaţiile se vor concentra asupra activităţilor Mossack Fonseca în beneficiul persoanelor spaniole sau rezidente în Spania, care au evitat plata taxelor în această ţară. Printre cei vizaţi se afla şi fotbalistul Barcelonei, Lionel Messi. 

Ziarul german Suddeutsche Zeitung anunţa că cel puţin 28 de bănci germane, printre care Deutsche Bank şi Commerzbank, s-au folosit în ultimii ani de serviciile firmei de avocatură Mossack Fonseca din Panama pentru 1.200 de firme ale clienţilor lor.

Şi Fiscul din Olanda va deschide o anchetă. „Fiscul va ancheta asupra datelor pertinente pentru Olanda şi le va examina cu scopul de a stabili dacă sunt valabile pentru impozitare”, a precizat ministerul într-un comunicat, potrivit Agerpres. Olanda, frecvent acuzată că acordă avantaje fiscale firmelor multinaţionale, „apreciază că este esenţial să se lupte împotriva evaziunii fiscale şi a fraudei”, a precizat Ministerul Finanțelor. Cele două cotidiane olandeze asociate proiectului de investigații jurnalistice „Panama Papers”, Trouw şi Financieel Dagblad (FD), nu au publicat deocamdată numele personalităţilor olandeze implicate.

Autorităţile din SUA verifică informaţiile publicate, Casa Albă limitându-se doar să sublinieze necesitatea „unei mai mari transparente” în tranzacţiile internaţionale.  „Suntem conştienţi de documentele publicate şi în acest moment le analizăm”, a declarat Peter Carr, purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie. 

Lideri politici

Apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Puţin, ajutaţi de bănci şi de alte companii, ar fi implicaţi în deturnarea a circa 2 miliarde de dolari folosind societati-paravan, obţinând astfel influenta în rândul presei şi în industria auto. Kremlinul a acuzat Consorţiul internaţional al ziariştilor de investigaţie (ICIJ) că au lansat o „campanie de informare” mincinoasă.

Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson şi soţia sa au folosit o firmă offshore, Wintris Inc, pentru a manipula milioane de dolari aflaţi în principalele trei bănci ale ţării în timpul crizei financiare din insula. Acesta a negat orice ilegalitate dar se va confrunta cu o moţiune de cenzură în această săptămână. 

Lideri politici, care şi-au construit reputaţia pledând pentru o mai mare transparenta – preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul britanic David Cameron – au membri ai familiilor lor legaţi de societăţi offshore.

Regele Salman al Arabiei Saudite, ca şi copiii preşedintelui azer Ilham Aliev ai premierului pakistanez Nawaz Sharif, controlează societăţi offshore.

Preşedintele argentinian Mauricio Macri a fost membru în comitetul de conducere al unei societăţi offshore înregistrată în Bahamas, dar nu a „participat niciodată la capitalul acestei societăţi”, susţine guvernul de la Buenos Aires.

Persoane mandatate de preşedintele ucrainean Petro Poroshenko au recurs la serviciile Mossack Fonseca pentru a crea o societate în Insulele Virgine britanice.

Mediul economic

Peste 500 de bănci, filiale şi sucursale au lucrat cu Mossack Fonseca din 1970 pentru a-şi ajuta clienţii să gestioneze societăţi offshore. Peste 1.100 de societăţi au fost astfel create prin intermediul UBS şi peste 2.300 prin intermediul HSBC şi al filialelor sale. 29 de miliardari care figurează în clasamentul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume sunt menţionaţi.

Crima organizată

Casa panameză de avocatură a lucrat cu cel puţin 33 de persoane şi societăţi aflate pe lista neagră a SUA din cauza legăturilor lor cu baroni mexicani ai drogurilor, organizaţii teroriste sau state precum Coreea de Nord. Printre clienţii cabinetului figurează de asemenea responsabili ai unor scheme tip Ponzi, persoane care fraudează fiscul sau un om de afaceri american condamnat pentru faptul că a vizitat Rusia pentru a întreţine raporturi sexuale cu orfani minori, şi care a semnat documente pentru societăţi offshore în perioada în care era închis. Documentele identifică o persoană care afirmă că a organizat o campanie de acordare ilegală de bani în valoare de 50.000 destinaţi pentru plata hoţilor de la Watergate, în Statele Unite.

Celebrități din sport

Un membru al comitetului de etică al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (Fifa), Juan Pedro Damiani, a avut legături de afaceri cu trei bărbaţi inculpaţi în scandalul de corupţie care afectează instituţia ce conduce fotbalul mondial: fostul vicepreşedinte al Fifa, Eugenio Figueredo, precum şi Hugo Jinkis şi fiul său, acuzaţi că au dat mita pentru drepturile de difuzare în America Latină. 

Cel mai bun jucător de fotbal din lume, Lionel Messi, şi tatăl sau sunt acuzaţi că deţin o societate offshore, Mega Star Enterprises, un nume care apărea în iunie 2013 după deschiderea unei anchete de către autorităţile spaniole. 

Preşedintele suspendat al UEFA Michel Platini, căruia i s-a interzis timp de şase ani orice activitate în fotbal, după ce a fost acuzat că a primit 2 milioane de dolari de la preşedintele Fifa Sepp Blatter, ar fi recurs la Mossack Fonseca pentru a administra o societate offshore creată în Panama în 2007.

Emanuel Stan