4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:48
No menu items!

Scandalul ofițerilor acoperiți ajunge în MAGISTRATURĂ

spot_img

Judecătorul Horațius Dumbravă a cerut marți, la CSM, ca toți magistrații să fie verificați dacă sunt sau nu colaboratori/informatori ai serviciilor secrete

CSM_SZ

Judecătorul Horațius Dumbravă a făcut, marți, la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), un apel la la președintele Traian Băsescu, în calitate de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), să-i verifice pe toți magistrații dacă sunt sau nu colaboratori/informatori ai serviciilor de informații.

Fac încă o dată apel la domnia sa ca acum, în ultimele zile de mandat, să-și îndeplinească datoria constituțională și legală și să procedeze la verificarea tuturor declarațiilor judecătorilor și procurorilor dacă sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informații.

Horațius Dumbravă
judecător, membru CSM

Dumbravă a precizat că verificarea magistraților este o obligație legală prevăzută de art. 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Aștept încă acest lucru, toate declarațiile sunt astăzi aici la CSM, nu are decât să le solicite și să pornească la verificarea fiecărei declarații în parte și să trimită înapoi la CSM pentru fiecare judecător și procuror dacă este sau nu colaborator (…). Trebuia să se întâmple de șase ani.

Horațius Dumbravă
judecător, membru CSM

Referitor la neefectuarea acestor verificări, Dumbravă a replicat: „Întrebați pe președinte și Consiliul Suprem de Apărare a Țării„.

Legea nr. 303 din 28 iunie 2004 (Statutul magistraților), republicată, prevede la art. 7 că „Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații”. Încălcarea acestor dispoziții conduce la eliberarea din funcția deținută, inclusiv cea de judecător sau procuror.

Același articol arată că magistrații sunt obligați să completeze, anual, o declarație autentică, pe propria răspundere potrivit legii penale, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării verifică, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justiției, respectivele declarații, se mai arată în lege.

R.D.