Scandalul jurizării pentru Eurovision 2022 ajunge și Republica Moldova, unde conducerea companiei publice de radio și televiziune, Teleradio-Moldova, a decis să deschidă o anchetă, după ce a constatat o discrepanță între voturile publicului și voturile juriului în privința României, potrivit Știrilor TVR.
Atât juriul, cât și publicul din Republica Moldova au acordat, sâmbătă seara, punctaj maxim (12 puncte) Ucrainei, însă următoarele opțiuni au diferit. Dacă publicul din Republica Moldova a oferit României 10 puncte, juriul de specialiști din Republica Moldova nu a acordat reprezentantului României, wrs, nici măcar un punct.
„Atitudinea juriului moldovean față de prestația artiștilor români pe scena concursului Eurovision nu este totuna cu atitudinea Republicii Moldova față de România. După cum se vede din statistica oferită de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, publicul telespectator din Republica Moldova a optat preponderent pentru, în ordine explicabilă prin suferințele prin care trece vecinul din est, Ucraina și România. Rămâne să înțelegem pe parcurs ce standarde înalte (atât de înalte încât sunt deocamdată inaccesibile publicului cu care se găsește în disonanță) a avut juriul moldovean în opțiunile sale, în componența: Ilona Stepan, Adriano Marian, Cristina Scarlat, Eugen Doibani și Radmila Popovici”, a scris duminică pe Facebook Vlad Turcanu, directorul general al Teleradio-Moldova.
„Un motiv pentru care am intervenit public pe această temă a fost pentru ca publicul din România să înțeleagă că atitudine adevărată față de România este cea exprimară de public, nu de 5 membri ai juriului (…) Niciodată nu s-a întâmplat să existe așa o discrepanță între voturile publicului și cele ale juriului și niciodată nu s-a întâmplat ca România să nu fie în top 10 din punctul de vedere al juriului. În ce ne privește, pe noi ne-a deranjat mai mult faptul că a existat o disonanță foarte mare între voturile pe care le-a acordat publicul reprezentantului României la Eurovision și juriu”, a explicat Vlad Țurcanu într-o intervenție la TVR.
O problemă similară are și Ucraina, unde ministrul culturii, Oleksandr Tkacenko, și-a exprimat, duminică, regretul și „rușinea” că juriul din Kiev nu a acordat nicun punct concurenților din Polonia și Lituania, două țări care sprijină ferm Ucraina în războiul cu Rusia.
Ucraina a câștigat sâmbătă seară concursul Eurovision 2022 desfășurat în Italia, grație votului telespectatorilor, care a răsturnat ierarhia ce fusese stabilită prin votul juriilor de specialitate din cele 40 de țări.
Organizatorul Eurovision 2022 a anunțat că a decis să elimine notele oferite de juriile din șase țări din cauza unor nereguli. Printre juriile descalificate s-ar număra și juriul din România, alături de cele din Georgia, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru, scrie ESCXTRA, publicație specializată în Eurovision.
Adina Silav