4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:31
No menu items!

Scandalul francului elvețian poate fi rezolvat în instanță. Vezi cum

spot_img

Un buzoian a câștigat procesul obligând banca să-i recalculeze ratele la cursul din 2007

plata-franci-elvetieni-la-banca

Prima decizie prin care băncile pot fi învinse în scandalul francului elevețian a fost luată de magistraţii Tribunalului Buzău într-un proces în care un bărbat a dat în judecată banca de la care se împrumutase în moneda elvețiană.

Potrivit deciziei instanţei, care nu este definitivă, banca va trebui să-i calculeze clientului ratele retroactiv la cursul de schimb la care a contractat creditul în urmă cu opt ani.

Ovidiu Olteanu a împrumutat, în martie 2007, 112.000 de franci elveţieni de la o bancă din Buzău. În acea perioadă, spune buzoianul, moneda elveţiană se vindea cu 1,7 – 1,8 lei. Rata lunară pe care o stabilise banca era de 900 de franci elveţieni.

Pentru că banca nu a acceptat nicio renegociere solicitată, iar clientul a fost nevoit să se adreseze instanţei. Clientul a dat în judecată banca pentru că una dintre clauzele contractului de creditare prevedea că va suporta în totalitate riscul rezultat din fluctuaţia cursului franc- leu. „Tribunalul a admis în parte acţiunea şi a stabilit caracterul abuziv al clauzei contractuale, pe care a modificat-o în parte, în sensul că a stabilizat cursul de schimb franc elveţian – leu pentru calculul tuturor ratelor contractuale la cursul datei încheierii ratei, adică martie 2007”, a declarat Angelica Miu, purtător de cuvânt Tribunalul Buzău, pentru Adevărul.

Acum banca este obligată să recalculeze ratele plătite de client în toţi cei şapte ani de până acum, la valoarea la care a fost luat împrumutul.

Avocata buzoianului a precizat că decizia Tribunalului Buzău poate fi un precedent pentru că se bazează pe decizia Kasler vs OTP, luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Potrivit acesteia, instanţele naţionale se pot pronunţa asupra naturii abuzive a unei clauze referitoare la mecanismul cursului de schimb dintr-un contract de credit şi că instanţele pot înlocui clauzele lovite de nulitate cu dispoziţii din dreptul naţional, dacă este pusă în pericol desfăşurarea contractului în continuare.

Olimpia Diaconiuc