4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:45
No menu items!

Scandalul digitalizării din Justiție, o nouă etapă: Judecătorii acuză că sunt spionați: „În calculatoare a intrat un angajat decedat de 3 ani”

spot_img

Continuă scandalul în Justiție pe tema digitalizării, după ce a fost accelerat procesul de modernizare a sistemului informatic, ca o obligație asumată prin PNRR. Judecătorii de la CSM susțin că ar fi spionați și că specialiștii IT ai Ministerului Justiției pot vedea dosarele, ba chiar că le și accesează. Cei de la Justiție afirmă că rolul lor este doar de a gestiona infrastructura informatică, din instanțe.

Judecătorul Claudiu Drăguşin, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, în legătură cu intenţia Ministerului Justiţiei de înrolare a calculatoarelor judecătorilor într-un domeniu administrat de minister, că situaţia este ”deosebit de gravă”.

Informaţia produsă de sistem va fi pusă la dispoziţia Ministerului Justiţiei, fiind vorba despre hotărâri judecătoreşti, încheieri, dar şi cereri de chemare în judecată, întâmpinări în materie penală, rechizitorii.

”Prin această tentativă de «reformă» se încearcă preluarea sau rezultatul va fi că toată informaţia produsă de sistem va fi la dispoziţia Ministerului Justiţiei, evident printr-o explicaţie tehnică. Aici am în vedere preluarea serverelor ECRIS ceea ce înseamnă preluarea tuturor documentelor din toate dosarele existente în toate instanţele din România şi când mă refer la documente asta înseamnă hotărâri, încheieri, documente produse de instanţă, dar şi documente depuse de părţi: cerere de chemare în judecată, întâmpinări în materie penală, rechizitorii, declaraţii de martori. Toate documentele care sunt produse de instanţă vor fi administrate dintr-un centru de comandă de la Ministerul Justiţiei”, a arătat Claudiu Dragușin, la ședința secției pentru judecători de joi, 5 septembrie.

El a menționat că sistemul judiciar are nişte zone de confidenţialitate care astfel ar fi încălcate.

”Din perspectiva efectelor, sistemul judiciar are, ca orice alt sistem, nişte zone de confidenţialitate. E mai mult decât confidenţialitate, dar există nişte zone care trebuie protejate. Aş începe cu secretul deliberării. Secretul deliberării este un principiu sacru recunoscut de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, recunoscut de Constituţia României şi care presupune că atunci când judecătorul ia o decizie o ia el singur împreună cu conştinţa lui. Dacă sistemul pe care Ministerul l-a conceput va fi pus în aplicare, practic, acest principiu al secretului deliberării va trebui reconfigurat. Judecătorul va lua decizia împreună cu conştinţa lui şi potenţial, probabil posibil, cu cineva de la Ministerul Justiţiei”, a mai afirmat Claudiu Drăguşin.

„În calculatoare a intrat un angajat decedat de 3 ani”

CSM susține că s-ar fi înregistrat deja și două incidente.

„Colegii noștri au detectat că în calculatoarele lor s-a intrat cu un cont al unui fost angajat al Ministerului Justiției decedat de trei ani și sper din totul sufletul că nu era chiar el, bănuiesc că era altcineva în spatele contului”, a mai spus Claudiu Dragușin.

Reprezentanții Ministerului Justiției spun că acel cont a fost într-adevăr accesat, dar dintr-un motiv cu totul diferit, nicidecum pentru a-i spiona pe judecători.

„Acest cont este la dispoziția Ministerului Justiției și a fost accesat – se poate constata, tehnic vorbind, strict pentru chestiuni de conectivitate. Era un cont care a fost creat cu mult timp în urmă. Nu a fost schimbată denumirea contului. Ministerul Justiției nu se ocupă cu spionaj. Are cu totul alte atribuții”, a precizat George Șerban,  secretar de stat în Ministerul Justiției, potrivit stirileprotv.ro.

Mai mult, spun oficialii de la Justiție, înrolarea calculatoarelor folosite de judecători și grefieri a început de fapt în 2015 și că până astăzi nu s-ar fi raportat niciun incident de securitate.

În urma scandalului, Direcția pentru Tehnologia Informației a retras totuși dreptul tuturor specialiștilor IT din Ministerul Justiției de a mai accesa vreo bază de date a instanțelor de judecată. Ministerul se va ocupa exclusiv de administrarea portalului instanțelor de judecată și a conturilor de email just.ro.

                                                                                                             Adina Bucur