-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:59
No menu items!

Scandalul dezinfectanților. Punerea sub acuzare a companiei Hexi Pharma le dă curaj medicilor care fac noi dezvăluiri

spot_img

Compania Hexi Pharma a fost pusă, vineri, sub urmărire penală de procurorii Parchetului General, fiind acuzată de zădărnicirea combaterii bolilor și falsificare de produse. În același timp, administratorul firmei, Dan Alexandru Condrea, a fost citat din nou la Parchet.

Vineri, au apărut noi detalii legate de cererea de intrarea de insolvență depusă la Tribunalul București de Hexi Pharma. Compania invocă o datorie de 23,5 milioane de lei. Între principalii creditori se află însă două off-shore-uri din Cipru, controlate tot de proprietarul Hexi Pharma, Dan Condrea.

În solicitarea adresată instanței, reprezentanții companiei susțin și că SRI şi Ministerul Apărării Naţionale au datorii către Hexi Pharma.

Până acum, nu doar conducerea firmei a răspuns întrebărilor procurorilor, ci și angajații care lucrau pe linia de producție, unde se preparau dezinfectanții. Anchetatorii vor să afle detalii despre procesele folosite şi cum se ajungea ca dezinfectanţii vânduţi în spitale să fie diluaţi chiar și de câteva mii de ori.

Ancheta demarată în scandalul dezinfectanților diluați le-a dat curaj medicilor să vorbească şi despre alte produse folosite în spitale, de o calitate îndoielnică. Potrivit digi24.ro, unii doctori sunt nemulţumiţi de mănuşile chirurgicale, de exemplu, şi spun că îşi pun chiar şi trei perechi odată, înainte să intre în operaţie, ca să fie siguri că nu pun în pericol viaţa pacienților. Alţii au vorbit despre medicamente care nu îşi fac efectul.

„Eu, când mă mai duc prin SUA, aduc antitermice de acolo, pentru că sunt mult mai eficiente. E foarte simplu. Şi apoi, când vezi că un antibiotic nu merge şi aduci un alt antibiotic cu acelaşi nume al substanţei de bază şi funcţionează, ce părere aveţi?” a declarat șeful Secției de Terapie Intensivă Nou-născuţi a Spitalului “Marie Curie”, Cătălin Cîrstoveanu.

Declarațiile acestuia sunt întărite și de mărturisirea doctorului Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti: „Am văzut şi eu. O dată, e adevărat, s-a întâmplat cu nişte picături oftalmologice antiglaucomacoase care nu aveau niciun fel de efecte. Se poate întâmpla lucrul acesta , există firme, sigur că marea majoritate nu sunt aşa, dar există şi situaţii de genul acesta şi e tragic când se întâmplă”.

În replică, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice i-a amenințat, într-un comunicat de presă, cu procese pe cei care contestă eficienţa medicamentelor.

R.D.