4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:17
No menu items!

Scandalul deșeurilor. Minea: „Nu-i penalizați pe cei mulți și proști”. Marți, protest în Capitală

spot_img

Patronatele și sindicatele din industria alimentară vor organiza un protest de amploare în 9 februarie, la sediul Ministerului Mediului, ca urmare a problemelor generate de obligațiile producătorilor de a achita o penalitate de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeu de ambalaj necolectat și nereciclat.

Președintele Federației Naționale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – Pro Agro, Emil Dumitru, a precizat că protestul va avea loc în Piața Constituției, începând de la ora 11, fiind așteptate peste 2.500 de persoane. „Marți (9 februarie 2016, n.r.), de la ora 11,00, va fi un protest de amploare al industrie alimentare pentru penalitatea care ni se impută nejustificat. Ne-am dori ca luni (8 februarie 2016, n.r.) să anunțăm că renunțăm la protest, dar pentru asta ar trebui să existe disponibilitatea pentru dialog din partea Ministerului Mediului”, a spus Dumitru.

La rândul său, președintele Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe „Agrostar”, Ștefan Nicolae, și-a exprimat speranța că „măcar doamna ministru (Cristiana Pașca Palmer – n.r.) se va trezi și va dori să bea cu noi o cafea, și să-i prezentăm soluțiile pe care le avem”.

Miercuri, ministrul mediului, Cristina Pașca Palmer, a declarat, după ședința săptămânală de Guvern, că va avea loc o întâlnire tehnică între ministere, precum și discuții cu producătorii în vederea identificării unor soluții pe acest subiect.

Patronatele și sindicatele din industria alimentară au solicitat, în data de 25 ianuarie, suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ „transparent, echitabil și controlabil” pentru toți actorii din lanțul de reciclare, solicitând la unison demiterea ministrului mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare și reciclare și lipsa de control a autorităților.

Reprezentanții industriei de conserve din România și cei din piața laptelui au afirmat că plata taxei de reciclare de 2 lei/kg de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil și disponibilizarea a peste jumătate dintre angajați din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

Ministerul Mediului preciza, pe 21 ianuarie, într-un comunicat de presă, că intenția autorităților din domeniu nu este de a aplica penalități pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situație a unui infringement pe această temă, caz în care penalitățile europene ajung și la 200.000 euro pe zi.

Sistemul de reciclare trebuie să fie gândit în așa fel încât să impună penalizări pe lanț celor care sunt responsabili, nu celor care sunt mulți și proști, iar costurile să fie egale cu media costurilor din Europa, a declarat, într-o conferință de presă, președintele Federației Romalimenta, Sorin Minea.

„Propunerea noastră pentru Ministerul Mediului este în felul următor: să se creeze o lege în care să se spună clar cine sunt responsabili, iar costurile să fie egale cu media costurilor din Europa. Sistemul de reciclare trebuie să fie gândit de către cei din minister în așa fel încât să impună penalizări pe lanț celor care sunt responsabili, nu celor care sunt mulți și proști. La ora actuală, media este undeva la 50 de euro pe tonă. Bulgaria este sub 30 de euro/tonă, pe primul loc este Germania cu 270 de euro pe tonă. La noi, la un calcul simplu iese, la cei 2 lei/kg, suma de 500 de euro pe tonă, deci aproape dublu decât cel mai mare preț din Europa. Politicos ar fi din partea doamnei ministru ca, până marți, să ne informeze că e dispusă să discute cu noi. Până marți, mai e ziua de luni. Noi nu am cerut amnistie fiscală. Este o informație falsă”, a spus Minea.

Olimpia Diaconiuc