2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:49
No menu items!

Scandalul Bercea i-a pus în gardă pe romi! Clanurile călcate de autorităţi şi-au ascuns banii şi aurul

spot_img

Procurorii încearcă să recupereze TVA pe care statul trebuia să-l colecteze din tranzacţiile comerciale cu metale rare făcute de firmele urmaşilor lui Dan Finuţu

mascati_SZ

Clanul Stan, înrudit cu Bercea Mondial, era cel mai mare furnizor de materii prime pentru combinatele siderurgice româneşti, însă deşi colabora cu firme numărul 1 mondial în comercializarea metalelor rare, procurorii n-au găsit la percheziţii nici un sfert din prejudiciul adus statului.

Obiceiurile ţigăneşti, schimbate de anchetele penale!

În dosarul evaziunii din aprovizionarea cu metale rare a celor mai mari combinate din ţară, procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti n-au găsit, până acum, nici un sfert din prejudiciul estimat. Banii, maşinile, bijuteriile şi palatele au fost estimate de anchetatori la puţin peste 1 milion de euro, în condiţiile în care prejudiciul din dosar depăşeşte 6 milioane. Cel mai probabil, procurorii vor apela şi în acest caz la Direcţia de Recuperare a Creanţelor din cadrul Ministerului Justiţiei, instituţie special înfiinţată pentru recuperarea unor sume rezultate din infracţiuni comise de români peste hotare.

Prejudiciul constă în TVA-ul pe care statul trebuia să-l colecteze din tranzacţiile comerciale cu metale rare făcute de firmele urmaşilor lui Dan Finuţu. Compensarea se făcea prin tranzacţii fictive cu firmele deţinte de clanul Stănescu prin intermediul unor profesionişti: avocaţi şi experţi contabili.

 De la fier-vechi, la molibden

Rudele lui Bercea Mondial alimentau, încă din anii ’90, cu materie primă, industria siderurgică abia privatizată a României. Şi nu vorbim de fier vechi, ci de metale super-rare: molibden, vanadiu, mangan precum şi aliaje de ferovanadium, ferocrom. La nici 25 de ani, fiii lui Dan Finuţu (cumătrul defunct al lui Bercea Mondial) au ajuns să coordoneze importurile prin firma Fulger Industrial Dynamic SRL, înfiinţată în 2010 de tatăl celor doi şi cesionată unui „investitor” bulgar în februarie 2014, în plin control al Inspecţiei Antifraudă.

Printre clienţii importanţi ai urmaşilor lui Dan Finuţu se numărau Silcotub Zalău, Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte SA, Silcorex SA, Arcelor Mittal SA Galaţi, Alro Slatina SA. Reprezentanţii acestor companii au fost interceptaţi de procurori în discuţiile cu „furnizorii”, ba chiar au dat explicaţii anchetatorilor. Firmele folosite în tranzacţii nu erau pe numele liderilor de clan, însă din declaraţiile directorilor Alro sau Silcotub a rezultat clar că fraţii Stan ţineau în mână afacerile.

Clanul Stan, cel mai mare comerciant de metale rare

Furnizorii din ultimii patru ani ai fraţilor Stan sunt peste 30 dintre cele mai mari companii producătoare de aliaje metalice, printre care şi Glencore International AG, firmă elveţiană, primul furnizor mondial de materii prime și materiale rare, cu 52.000 de angajaţi şi cifră de afaceri de 145 de milioane de euro în 2010.

În momentul în care face o achiziţie intracomunitară de mărfuri, societatea nu plăteşte TVA. În schimb, în momentul în care vinde mărfurile pe piaţa internă din România, societatea colectează TVA pe care, în lipsă de TVA deductibilă, trebuie să o vireze în întregime la bugetul de stat. Pentru a nu plăti însă aceste sume la bugetul de stat, SC Fulger Industrial Dynamic SRL îşi înregistrează în declaraţiile fiscale

Cererea de arestare a suspecţilor din dosarul 302/p/2014

În total, clanul Stanescu ar fi asigurat, contra unui comision de 1-2%, facturi pentru rulaje de marfă valorând peste 25 de milioane de euro. Ca să demonstreze acest lucru, procurorii au mers până într-acolo încât au verificat traseul camioanelor prin GPS de la firmele angajate să facă transporturile, rovignetele şi imaginile de pe camerele de supraveghere ale CNADNR.

Fraţii Stan, pregătiţi, prevăzători şi nemulţumiţi de modificările fiscale

Georgian Stan – fiul lui Dan şi Mariana, născut la 20.07.1990, studii liceale, necăsătorit, 3 copii minori. La data percheziţiilor, Georgian Stan a fost localizat într-un hotel din Bucureşti, iar după ce a fost condus de poliţişti în mai multe locaţii ca să participe la percheziţii, a fugit de la faţa locului. S-a prezentat apoi, însoţit de avocat, la sediul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

Ilie Miklea Stan – fiul lui Dan şi Mariana, născut la 19.07.1988, studii liceale, necăsătorit, 3 copii minori. Ca şi fratele său, Ilie Miklea şi-a închis telefonul mobil pentru a nu putea fi localizat sau interceptat. Aceeaşi tactică a fost folosită de mai agresivul clan Stănescu, implicat la începutul anului într-o confruntare de stradă cu jandarmeria.

Ilie Miklea Stan – Eşti în maşină?

Sheremet Radomir – Da.

Ilie Miklea Stan – Eşti pe speaker, nu?

Sheremet Radomir – Poftim? Da! Sunt pe… Şi eu sunt pe drum spre birou, nu…

Ilie Miklea Stan – A! Că se auzea de două ori şi d-asta!

Sheremet Radomit – Nu, sunt pe car-kit, da, şi d-aia.

Ilie Miklea Stan – Pe car-kit, am înţeles.

Sheremet Radomir – Ă, vroiam să re întreb cu silco-manganul ăla de la Reşiţa, dacă îl mai livrăm, nu-l mai livrăm, să ştiu şi eu, că ar trebui săptămâna viitoare, la sfârşitul săptămânii să-l livrăm.

Ilie Miklea Stan – Cum vreţi voi! Dacă vreţi să-l livrăm, îl livrăm! Dacă vreţi să mai stăm, mai stăm!

Sheremet Radomir – Da, da! Nu, nu! Deci noi vrem să-l livrăm conform contractului. Vroiam să întreb dacă nu s-a schimbat ceva pe la voi, Doamne fereşte.

(…)

Ilie Miklea Stan – .. o să fie totul în regulă. La voi cum a fost cu… cum aţi rămas cu controlul?

Sheremet Radomir – Încă nu s-a terminat, am primit o adresă prin care ne anunţă că se suspendă pentru finalizarea acţiunii alărlalţi – cum se cheamă ăia? Garda Financiară sau Antifraudă – cum se cheamă ăia?

Ilie Miklea Stan – Da.
Sheremet Radomir – Da, asta e de la ANAF am primt adresă prin care ne anunţă că se suspendă pentru două motive – Primul e să finalizeze ăia – că ştii că au venit şi ăia pest enoi, toţi odată…

Ilie Miklea Stan – Da, ăia de la…da,da.

Sheremet Radomir – De la Regională, nu ştiu cum! Antifraudă! În fine, nu mai ştiu cum se cheamă, era o ditamai abrevierea acolo, de vreo opt litere.

Ilie Miklea Stan – Da.

Sheremet Radomir – Aşa. Şi al doilea motiv, pentru verificarea veridicităţii şi existenţei tranzacţiilor dintre T&T şi o serie de firme.

Ilie Miklea Stan – Am înţeles.

Sheremet Radomir – Vreo cinci, şase firme, printre care şi cele două ale voastre.

Ilie Miklea Stan – Da, da. Ok! La noi, am avut şi noi pe… am avut pe MTS – pe cealaltă ştii că nu mai avem nicio treabă că am vândut-o… Aia n-am avut nicio treabă. (…) S-au dus la investitorul care a achiziţionat-o, îţi dai seama că la noi n-am… n-ar ce să mai caute că n-avem ce să le mai dăm.

Sheremet Radomir – Dar cine, investitorul a luat-o?

Ilie Miklea Stan – Da.

Sheremet Radomir – Aoleu! Am înţeles. Aşa….

(….)

R – Ăştia îşi mai schimbă reglementările în fiecare zi…. contabilii nu mai reuşesc să le urmărească… Acum mi-a zis un că…cat că am rămas mască! Cică, dacă ai facturi de la client, neachitate, cu scandenţă la 60 de zile, trebuie automat să-i calculezi penalizări, frate! Cică au băgat c…atul ăsta. Eşti obligat tu să-i calculezi penalizări clientului! Îți dai seama?

S – Da, şi dacă tu îi calculezi penalizări şi nu ţi le plăteşte, nu e nicio problemă!

R – Da, important e să le calculezi.

S- Da. Băi, noi ştim să facem… Bă tată, noi ştim să facem afaceri! EU contabilitate n-am făcut în viaţa mea!

R – Exact aşa am spus şi e!

S – Să vorbească cu contabilii, frate!

R – Da.

S – EU ştiu să vând şi să cumpăr! Altceva nu ştiu să fac! Mie dă-mi să-şi vând ceva şi-ţi vând!

R – Orice. Eu n-am probleme. Eu cu funrozorii ce am, îi plătesc la zi. Cu clienţii care-i am, la del, le livrez, mă ocup de măprfuri… Asta sunt afacerile… Dacă lor li se pare dubios că faci afaceri, asta e ţara în care trăim,. Să-mi bag p..la-n ei! Ce să le fac!?

S – Să se ducă. Ce, nu s-a livrat? Totul a fost real. Noi nu facem fictivităţi. Şi la utine,Arestar peste tot.

R – Cum p…a mea să-i mai demonstrez că am făcut într-adevăr afacerea asta? Ce să faci?

S – NU vezi că nu-s sănătoşi? Asta e. Lasă-i să verifice, nu…

R – Important că a ieşit bine la voi, îsneamnă că o să iasă bine şi la noi, nu….

S – Da. EU am avut. Am avut controlul, a fost la mine… bine. Au verificat, au stat pe la mine două săptămâni, m-au veriricat, m-au înebunit!

(…..)

Bogdan Cătălin Gâtiţă – Uite, citeam e-mailul de la Molin.

Ilie Miklea Stan – Ce zice?

Bogdan Cătălin Gâtiţă – Să ne dea 14 tone de Molibden, 71,24…

Ilie Miklea Stan – Şi atâta face?

Bogdan Cătălin Gâtiţă – 23 de euro pe kilogram….convertit ar ieşi 32 de dolari.

Ilie Miklea Stan – Deci ni-l dă la 32 de dolari.

Bogdan Cătălin Gâtiţă – Ni-l dă la 32 de dolari, 14 tone.

Ilie Miklea Stan – Şi atâţia bani sunt?

Bogdan Cătălin Gâtiţă – Mai rămân i diferenţă de aproximativ 6 mii de euro care tre să ni-i înapoieze.

Ilie Miklea Stan – Acesta nu-i sănătos la cap… câţi bani pierdem cu nebunul ăsta mă….

Bogdan Cătălin Gâtiţă – 229.392 de euro… minus… 235690…

Ilie Miklea Stan – Dă-i acceptul, să ridicăm… spune-i să-ţi dea release-ul…

Bogdan Cătălin Gâtiţă – Da….

Ilie Miklea Stan – Şi la urmă îl dăm în judecată şi îi luăm banii…

Bogdan Cătălin Gâtiţă – Aha, aha…

Ilie Miklea Stan – Că oricum îi ia banii ăla…din judecată…ce-am văzut eu…

Cererea de arestare a suspecţilor din dosarul 302/p/2014

Atât liderii clanului Stan, cât şi cei ai clanului Stănescu se află de o lună în arest preventiv, la cererea procurorilor Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. Membrii celor două clanuri, precum şi complicii lor riscă închisoare de la 9 la 15 ani.

Mihaela Chiper