4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:49
No menu items!

Scandalul „LuxLeaks”: Acorduri fiscale secrete între Luxemburg și 340 de multinaționale dezvăluite de presă

spot_img

ICIJ a scos la lumină plasamente ale demnitarilor chinezi în paradisuri fiscale

 ICIJ

Acorduri fiscale secrete între Luxemburg și 340 de multinaționale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi sau Axa, pentru a-și reduce la minim impozitele, au fost dezvăluite joi de 40 de media internaționale ce au la bază documente obținute de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ), relatează AFP.

Aceste acorduri, încheiate între 2002 și 2010, se traduc în miliarde de euro de încasări pierdute pentru statele unde aceste companii înregistrează beneficii, potrivit ICIJ și media partenere, printre care Le Monde, The Guardian, Süddeutsche Zeitung și Asahi Shimbun.

În luna ianuarie, ICIJ a scos la lumină plasamente ale demnitarilor chinezi în paradisuri fiscale în ancheta sa de șase luni intitulată „Luxembourg Leaks” sau „LuxLeaks”. ICIJ a avut acces la 28.000 de pagini de documente de „tax ruling” care arată cum marile companii „se bazează pe Luxemburg și regulile sale fiscale suple, dar și pe deficiențele de reglementare internaționale, pentru a transfera profituri pentru ca acestea ori să nu fie impozitate, ori să fie impozitate foarte puțin”, scrie Le Monde.

Scopul – plătirea unor impozite cât mai mici

Așa-numită practică „tax ruling”, care este legală, permite unei companii să se intereseze în avans cum va fi tratată de administrația fiscală a unei țări și să obțină anumite garanții juridice.

Grupurile implicate (printre care apar Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi sau Ikea) realizează astfel miliarde de euro de economii anual datorită creării unei filiale, a unui holding sau a mutării unui sediu social pe teritoriul Marelui Ducat. În mod clar, acestea au avut drept scop plătirea unor impozite cât mai mici posibil, notează AFP.

Grupurile franceze Axa și Credit agricole apar „în datele furnizate de PwC”, cabinetul de audit și de consiliere PricewaterhouseCoopers (PwC) care a întocmit între 2002 și 2010 documentele obținute de ICIJ, „dar la un nivel mai scăzut”, scrie Le Monde, care adaugă că „ ei profită de un mediu favorabil gestionării fondurilor de investiții”.

PwC a redactat aceste documente „și a negociat termenii cu administrația luxemburgheză”, precizează Le Monde.

„Luxemburgul păstrează aceste acorduri fiscale secrete” și „nu le notifică partenerilor europeni” deși este „pus la curent, în fapt, de aceste multinaționale, cu privire la strategia lor de evitare a impozitării”, adaugă cotidianul.

În Australia, analiza detaliată a documentelor făcute publice de ICIJ a început deja, a anunțat joi Chris Jordan, înalt responsabil al administrației fiscale. Practic, se verifică ce companii plătesc exact impozitele datorate pentru profitul pe care îl obțin în urma activității prestate.

The Guardian estimează că „aceste dezvăluiri vor fi jenante pentru noul președinte al Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, care a fost premier al Luxemburgului între 1995 și 2013”, respectiv perioada în care acordurile menționate de ICIJ au fost semnate.

 CE anchetează practica „tax ruling”

CE a deschis în iunie patru anchete asupra practicii fiscale „tax ruling” care vizează state membre. O anchetă vizează Irlanda și se referă la acordurile încheiate între administrația fiscală și gigantul american al internetului Apple, suspectat că a beneficiat de un tratament favorabil contrar regulilor europene pentru concurență.

O a doua anchetă are în vedere suspiciuni de avantaje fiscale acordate de Olanda lanțului Starbucks, în timp ce a treia vizează acordurile încheiate de Luxemburg cu „Fiat Finance and Trade”, care furnizează servicii de management financiar grupului de automobile Fiat. Ultima dintre aceste anchete, deschisă în octombrie, vizează Gibraltarul.

În ediția ziarului „Le Monde” din 29 octombrie, ministrul luxemburghez de finanțe, Pierre Gramegna, a apărat practica de „tax ruling”. Aceasta „face parte din patrimoniul nostru și vrem să o perpetuăm, respectând regulile”.

La rândul său, OCDE a publicat în septembrie recomandări adresate statelor G20 împotriva „optimizării fiscale”, care constă în strategii sofisticate și cel mai adesea legale care permit multinaționalelor să plătească impozite cât mai mici posibil.

OCDE militează pentru restabilirea „suveranității fiscale”, care presupune că beneficiile trebuie să fie taxate unde sunt realizate, notează AFP.