-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:28
No menu items!

SCANDALOS. Un individ a transmis live pe Facebook cât de ușor ar putea amplasa o bombă în sediul Direcției de Probațiune București UPDATE / VIDEO

spot_img
  • UPDATE

Individul care a provocat incidentul de joi dimineața de la Direcția de Probațiune București nu este la prima abatere, susțin surse din sistemul de probațiune, care au precizat că, în acest caz, consilierii de probațiune au sesizat poliția și procurorii DIICOT. 

Filmarea de ieri (joi – n.r.) a fost făcută înaintea celei de-a doua întâlniri cu consilierul de probațiune. La prima întrevedere, individul i-a transmis consilierului că  “le dă foc, că a scanat clădirea și că știe că nu au pe unde ieși. Apoi a adăugat că a primit această misiune de la ISIS”, au explicat sursele citate. 

Un incident scandalos, care arată cât de vulnerabil este sistemul și cât de expuși și fără apărare sunt consilierii de probațiune în fața unor infractori cu probleme serioase de comportament, s-a produs, joi dimineață, în Capitală. Un individ cu vădite probleme comportamentale a transmis live pe Facebook cât de simplu i-ar fi fost să amplaseze o bombă în sediul Direcției Generale de Probațiune București. 

Incidentul extrem de grav a rămas nesancționat până acum.

Imaginile VIDEO pot fi urmărite AICI

Mai grav este faptul că evenimentul de joi nu face decât să completeze o lungă serie de incidente la fel de scandaloase, în care consilieri de probațiune au fost amenințați, chiar în sediile serviciilor de probațiune, cu topoare sau cuțite, de infractorii pe care îi aveau sub supraveghere și de reabilitarea cărora ar trebui să se ocupe. 

Surse din interiorul sistemului de probațiune au precizat pentru Sursa Zilei că incidente grave au loc zilnic în sediile serviciilor de probațiune și, cu toate acestea, consilierii nu beneficiază de pază de ani de zile. 

Direcţia Naţională de Probaţiune funcționează în cadrul Ministerului Justiției. 

Potrivit legii, „sistemul de probaţiune este un serviciu public de interes național, ce contribuie la înfăptuirea actului de justiţie şi îşi desfăşoară activitatea în scopul reabilitării sociale a infractorilor, al diminuării riscului de săvârşire a unor noi infracţiuni şi al menţinerii siguranţei comunităţii, precum şi pentru reducerea costurilor sociale ale executării sancţiunilor şi măsurilor penale, prin diminuarea populaţiei din unităţile penitenciare şi valorificarea potenţialului socioeconomic al infractorilor”. 

Consilierii de probaţiune îndeplinesc următoareleatribuţii:

– realizează evaluarea inculpaţilor, a minorilor aflaţi în executarea unei măsuri educative, respectiv a persoanelor supravegheate, din oficiu sau la solicitarea organelor judiciare, potrivit legii;

– sprijină instanţa de judecată în procesul de individualizare a pedepselor şi măsurilor educative;

– coordonează procesul de supraveghere a respectării măsurilor şi executarea obligaţiilor stabilite în sarcina persoanelor supravegheate faţă de care instanţa a dispus: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiţionată;

– coordonează procesul de supraveghere a respectării uneia dintre următoarele măsuri educative neprivative de libertate: stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână, asistarea zilnică;

– coordonează executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii;

– derulează activităţi specifice în legătură cu persoanele private de libertate;

– îndeplinesc alte atribuții, conform legii.

Până anul trecut, în sarcina consilierilor de probațiune intra și consilierea și supravegherea/monitorizarea victimelor infracțiunilor.