0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 7:22
No menu items!

Scandal la STS. Un consorțiu de firme românești, americane și italiene reclamă la DNA o comisie de licitație pentru descalificare ilegală și favorizarea Orange România

spot_img

Procedura de licitație organizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru atribuirea Contractului de furnizare echipamente și aplicații informatice pentru ”modernizarea infrastructurii hardware și software a Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112” se lasă cu un important scandal generat de modul în care oficialii STS înțeleg se pare să gestioneze derularea licitației.

Contractul vizează modernizarea serviciului 112 în aşa fel încât apelanţii la 112 să poată fi localizaţi cu precizie de maxim 50 de metri, aspect ce poate salva numeroase vieţi şi poate contribui considerabil la scăderea numărului de infracţiuni săvârşite datorită intervenţiei prompte a organelor de poliţie. În plus, prin modernizarea tehnică vor fi posibile şi apelurile video precum şi transmiterea de imagini sau alte fişiere către serviciul 112 de către apelanţi.

De menționat că valoarea proiectului este una importantă, mai exact de 184.7 milioane lei, din care 85% sunt fonduri europene și doar 15% contribuție de la bugetul de stat.

Trei societăți românești, americane și italiene au reclamat la DNA comisia de licitație de la STS pentru modul în care au fost descalificate din procedură, acuzând faptul că cei la Serviciul Telecomunicații Speciale au făcut tot posibiliul să-i favorizeze pe francezii de la Orange România, fraudând astfel procedura de licitație.

Consorțiul de firme care a făcut sesizarea la DNA este condus de Omnilogic, alături de care mai sunt firmele Avaya Enterprises SRL, Beta 80 SPA și Starc4sys SRL.

”Prin infracțiunile sus-menționate (abuz în serviciu, fals intelectual n.r.) s-a fraudat procedura de licitație publică astfel încât consorţiul participant cu punctajul tehnic cel mai bun a fost descalificat prin acte încheiate cu încălcarea legii, pentru a fi favorizaţi alţi doi participanţi, cu ofertă tehnică mai slabă şi cu perioadă de garanţie mai scurtă.  Motivul real este o discriminare pe considerente de naţionalitate, în fiecare consorţiu participând furnizori din ţări diferite, respectiv SUA, Franţa, Italia, Romania. Din informaţiile neoficiale primite din cadrul STS am reuşit să aflăm că s-au făcut mari presiuni să nu câştige consorţiul cu americanii, adică Subscrisa ( făcând referire la societatea americană ce deține AVAYA ENTERPRYSE S.R.L.)”, se arată în plângerea penală făcută de consorțiul condus de Omnilogic.

Companiile care au sesizat Direcția Națională Anticorupție reclamă faptul că cei la STS aplică diferit legea în raport cu participanţii la licitaţie.

Astfel, oferta depusă de asocierea de firme Omnilogic, Avaya, Beta 80 Spa și Starc4sys este analizată în raport de costurile aferente furnizorilor săi la un curs de 4,76 lei/euro și respectiv 4,22 lei/USD  în timp ce alte două oferte sunt analizate la cursul din octombrie 2018, respectiv 4,66lei/euro si 4,06 lei/ USD creând astfel o creștere artificială de costuri de aprox 3 mil lei în defavoarea asocierii de firme condusă de Omnilogic, se arată în sesizarea depusă la DNA.  

”Motivația aplicării unui astfel de tratament injust este una singură și anume, descalificarea ofertei noastre și favorizarea ofertei depuse de Orange, având în vedere faptul că: oferta noastră avea cel mai mare punctaj tehnic (37 puncte)vs câte 20 puncte pentru celelalte oferte; în baza criteriului de atribuire menționat în fișa de date, oferta noastră avea cel mai bun raport calitate-preț, astfel situându-se pe primul loc. Autoritatea contractantă a permis celorlalți ofertanți modificarea prețurilor unitare, ba chiar i-a încurajat să o facă  sub pretextul îndreptării unor erori aritmetice, încălcând legea achizițiilor publice”, se mai arată în plângerea penală depusă de consorțiul condus de Omnilogic.

 

Cristi Ciupercă