1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:15
No menu items!

Scandal între sistemul bancar si Guvern. Băncile nu sunt de acord cu suspendarea plății ratelor pentru fermieri

spot_img

Băncile nu sunt de acord cu intenția Guvernului de suspendare a plății ratelor pentru fermieri și au cerut de urgență o întâlnire.

După ce au analizat proiectul de ordonanță de urgență, bancherii ar fi solicitat de urgență o întrevedere cu legislativul și spun că nu sunt de acord cu această propunere, care ar face mai mult rău decât bine.

”În primul rând, o astfel de măsură ar diminua consistent gradul de bancarizare al sectorului agricol. Un moratoriu în fiecare an în care agricultura se confruntă cu secetă sau inundații ar determina băncile să se gândească la cât de finanțabil sau nu este acest sector”, spune una dintre sursele consultate de Economica.net.

”Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună, până la 12 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024”, se arată în proiectul Ordonanței de Urgență.

Proiectul OUG prevede că de acest moratoriu vor beneficia debitorii care au credite care nu au ajuns la maturitate și pentru care nu s-a solicitat scadența anticipată până la data intrăii în vigoare a legii. De Moratoriu, vor beneficia debitorii ale căror venituri au fost afect6ate de seceta pedologică din 2023. ”Debitorii prezintă creditorilor procesele – verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiate conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase”, mai arată proiectul legislativ.

De asemenea, dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare. Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se plătesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

Principalele bănci finanțatoare ale sectorului agricol sunt Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, ProCredit, Patria Bank, BRD, BCR și Agricover IFN.

D.Constantin