-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:52
No menu items!

Scandal în MAE: Ambasadorul de la Erevan, rechemat pentru declarații antisemite, homofobe și jignitoare la adresa Armeniei

spot_img

Sorin Vasile a comparat un dosar politic foarte sensibil cu relațiile homosexuale

sorin vasile

Ministerul Afacerilor Externe a transmis vineri că ambasadorul României la Erevan, Sorin Vasile, a fost chemat de urgență în Centrală de ministrul Bogdan Aurescu, după o serie de comentarii publice, cu tentă antisemită și homofobă.

Declarațiile inițiale au fost făcute de Vasile, pe 19 noiembrie, într-o conferință la Universitatea Americană din Erevan.

MAE a dat acest comunicat după ce ambasadorul a transmis scuze publice, care au apărut vineri, 5 decembrie, în presa online din Armenia.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul şi condamnă ferm declaraţiile cu tentă antisemită şi homofobă ale ambasadorului.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi stereotipurile.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu tolerează şi nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentanţilor diplomaţiei române aflaţi în exerciţiul funcţiunii, indiferent de treapta ierarhică pe care se situează, care ar putea să aducă atingere unor valori, reguli şi principii de bază ale relaţiilor internaţionale contemporane, relaţiilor bilaterale ale României cu alte state sau să prezinte, în mod distorsionat sau deplasat, poziţii de principiu ale statului român pe teme relevante în plan internaţional.

MAE

Potrivit presei din Armenia, Sorin Vasile a scandalizat audiența și, ulterior, opinia publică din Armenia, printr-o serie de declarații, în cadrul unei conferințe, la care a fost invitat să vorbească despre relațiile bilaterale.

Un student armean l-a întrebat ce este mai important pentru România – legăturile politice și economice cu Turcia sau imperativul moral de a recunoaște Genocidul Armenilor. Răspunsul ambasadorului a fost șocant, potrivit civilnet.am:

”Vorbind despre evenimentele care s-au întâmplat la începutul secolului trecut, este foarte complicat… ce este moralitatea? Să recunoști, ok… Asta e moralitate. Care este moralitatea într-un cuplu normal … cuplul hermafrodit… da? Nu, nu hermafrodit (n.r. – probabil se referea la termenul heterosexual). Homosexualii și … bărbații și femeile normale. Ei sunt în regulă? Ei sunt normali, sunt morali. Homosexualii sunt morali, sau…? Deci, este la fel cu… știți că totul este relativ. Acesta este răspunsul la întrebarea Dvs. Pentru Dvs., este controversat. Într-un cuplu gay, pentru ei este perfect, acesta este modelul familiei, da? Gay”

Ulterior, Vasile a explicat prin e-mail:

”Acum, totul este relativ, este destul de complicat. Nu e matematică. În politică, strategie, geopolitică, nu avem 1+1”

Pentru a fi mai convingător în privința relativității, Vasile a dat exemplul unui personaj de banc – un bancher evreu, însă a picat în altă extremă – a întărit stereotipul evreului lacom și bogat.

De asemenea, Vasile a dat ca exemplu împăcarea istorică dintre Franța și Germania, ca model pentru relațiile dintre Turcia și Armenia. Această abordare este considerată jignitoare de către armeni, în contextul în care acest model a avut la bază recunoașterea, de ambele părți, a tuturor exceselor, abuzurilor sau masacrelor reciproce.