Mai mult de jumătate dintre procurorii militari din toată țara au semnat o sesizare la Inspecția Judiciară pe numele procurorului militar #rezist Bogdan Pîrlog, cel care a instrumentat dosarul 10 august și cel despre care dezvăluirile din presă arată că a publicat pe un Forum al magistraților pe Facebook, acuzații nefondate la adresa șefilor și colegilor săi, sub pseudonimul „Caius Marcius„.
Procurorul Bogdan Pîrlog este acuzat de 39 de procurori militari că a publicat un punct de vedere al unei asociații pe care o conduce, în care susține că actualul sistem al parchetelor militare este „profund disfuncțional”. Sesizarea îl vizează şi pe Sorin Lia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia şi copreşedinte al Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie. Inspecția Judiciară trebuie să stabilească dacă cei doi trebuie excluși din magistratură, așa cum cer colegii lor în sesizare.
“Comunicatul emis de domnii procurori Pîrlog Ciprian Bogdan și Lia Sorin Marian cuprinde și alte expresii, formulate în mod insidios, de o așa manieră încât să pună, și pe această cale, la îndoială, experiența și pregătirea profesională a procurorilor militari, precum și eficiența parchetelor militare:
-‘Procurorii militari, potrivit dispozitiilor legale, formează un corp specializat, care ar trebui să dețină experiența și pregătirea profesională necesară cercetării faptelor de natură penală săvârșite de militari, inclusiv în zona teatrelor de operațiuni.’
-‘Din această perspectivă, un corp specializat de procurori militari poate dobândi experiența profesională în ce privește specificul cazuisticii referitoare la faptele cu caracter penal comise de militari.
-‘Apreciem că sistemul parchetelor militare, ca structură specializată a sistemului judiciar românesc, își poate dovedi eficiența tocmai prin mentinerea unui nivel redus al infracționalității în rândul cadrelor militare.’”
În consecință, cei 24 de actuali procurori militari și 15 foști procurori militari solicită sancționarea lui Bogdan Pîrlog și a lui Sorin Lia pentru comiterea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit.a) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor – “manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.
Emanuel Stan