4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:11
No menu items!

Scad cheltuielile din bugetul asigurărilor sociale

spot_img

Cheltuielile bugetului asigurărilor pentru şomaj vor scădea cu 205 milioane lei, în urma celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, conform proiectului de ordonanţă privind rectificarea bugetară, publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Cea mai mare reducere, adică 130 milioane lei, provine de la “Asistenţă socială”, însă a fost tăiată și  suma de 70 milioane lei de la transferurile dintre unităţi ale administraţiei publice, fonduri din care se plătesc, în principal, indemnizaţiile de şomaj.

La bugetul asigurărilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ se propune majorarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii cu suma de 69,1 milioane lei.

Aceasta va rezulta din diminuarea veniturilor curente ale sistemului public de pensii cu suma de 106,5 milioane lei, datorată în principal contribuţiilor de asigurări sociale de stat, şi majorarea subvenţiei acordată de la bugetul de stat cu suma de 175,6 milioane lei.

Veniturile sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale se diminuează cu suma de 73,9 milioane lei, datorată în principal contribuţiilor de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale plătite de angajatori, iar cheltuielile sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale va creşte cu 900.000 lei.

A doua rectificare bugetară pe anul 2012 este fundamentată pe o creştere economică revizuită în scădere la 1%, faţă de nivelul de 1,2% luat în calcul la prima rectificare bugetară, în august 2012, în timp ce bugetul iniţial a fost construit pe o creştere de 1,8-2,3%.

Cheltuielile cu somerii, in principal acordarea indemnizatiei de somaj, au insumat anul trecut trei sferturi din totalul cheltuielilor cu politicile pe piata muncii, de 1,64 miliarde lei, acestea din urma reprezentand 0,28% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Sprijinul acordat somerilor a totalizat 1,28 miliarde lei in 2011, detinand o pondere de 95,5% in totalul cheltuielilor cu suporturile financiare (masuri pasive), de 1,37 miliarde de lei.

Cheltuielile implicate de suporturile financiare au reprezentat, la randul lor, 83,8% in totalul cheltuielilor cu politicile privind piata muncii, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Persoanele vulnerabile pe piata muncii au fost sprijinite sa se reintegreze prin masuri active care au totalizat mai putin de o zecime (7,1%) din totalul cheltuielilor cu interventiile publice pe piata muncii.

După cum informează ministerul muncii, la sfârşitul lunii septembrie 2012, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 5,01%. Populaţia activă civilă, la nivel naţional, a scăzut la 1 ianuarie 2012, faţă de 1 ianuarie 2011 cu 171,8 mii persoane, de la 8.998,3 mii persoane la 8.826,5 persoane numărul șomerilor fiind de arpximativ 700 000 de persoane.