-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:51
No menu items!

SARS-CoV-2, descoperit în canalizările din Barcelona cu un an înainte de pandemie

spot_img

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona (UB) au detectat prezența SARS-CoV-2 în eșantioane de ape uzate colectate la Barcelona pe 12 martie 2019, scrie lavanguardia.com, ceea ce înseamnă că a fost prezent cu un an înainte de pandemia de coronavirus la nivel mondial (11 martie 2020) și starea de alarmă ce a fost decretată în Spania (14 martie 2020).

Un comunicat al Universității Barcelona arată circulația virusului care cauzează Covid-19 în capitala catalană cu mult înainte ca aceasta să fie cunoscută sau diagnosticată.

Cercetătorii au analizat probele înghețate de ape uzate din Barcelona, care au dezvăluit că virusul era deja prezent pe 15 ianuarie, cu 41 de zile înainte de declararea primului caz de Covid-19. Un studiu ulterior subliniază că prezența SARS-CoV-2 ar fi fost deja detectată în apele uzate în 12 martie 2019. Barcelona devine astfel primul loc din lume unde s-au găsit cele mai vechi probe ale prezenței coronavirusului, dar specialiștii spun că asta nu înseamnă că Sars-CoV-2 a provenit de aici.

Pentru realizarea studiului, experții au analizat probele săptămânale obținute de la două stații de epurare a apelor uzate din capitala catalană, sub premisa că există cantități mari de genom de coronavirus în materiile fecale.

„Nivelurile genomului SARS-CoV-2 au coincis în mod clar cu evoluția cazurilor Covid-19 la populație”, a explicat coordonatorul lucrării, Albert Bosch.

Cu toate acestea, faptul că a fost găsit înainte ca alte cazuri să fie diagnosticate demonstrează, pentru specialiști, că mulți infectați cu Covid-19 ar fi putut fi confundați cu cazurile de gripă obișnuite.

„Dacă am fi detectat răspândirea SARS-CoV-2 cu o lună în avans am fi avut un răspuns mai bun la pandemie„, a spus Bosch.

Originea Sars-CoV-2 este motivul unei dispute fără precedent între SUA și China, considerată responsabilă pentru intervenția întârziată la focarul coronavirusului din Wuhan care a declanșat prima pandemie din acest secol, soldată cu aproape 500.000 de decese la nivel mondial și aproape 10 milioane de îmbolnăviri.