Bratislav Zivkovic, cunoscut drept comandantul Mișcării Cetnicilor din Serbia, a fost ucis în timpul luptelor din regiunea Kursk, pe 2 ianuarie, potrivit unor surse concordante.
Din 2014, cetățeanul sârb a fost activ de partea separatiștilor pro-ruși din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk. Ulterior, după 2022, când Rusia a declanșat o ofenisivă totală împotriva Ucrainei, Zivkovic a luptat ca parte a unor contingente regulate ale armatei ruse.
Moartea lui Zivkovic a devenit rapid un subiect de discuție pe canalele rusești Telegram, unde colegii săi i-au adus un omagiu pentru curaj. ”În noaptea de 2 ianuarie, în luptele dificile pentru eliberarea regiunii Kursk, prietenul și fratele nostru, comandantul plutonului de asalt Bratislav Živković, a murit ca un erou”, potrivit unei postări citate de presa din Balcani. De asemenea, pe pagina de Facebook dedicată lui Zivkovic, se scrie că acesta a încetat din viață.
În noiembrie 2017, Serviciul Român de Informații a anunțat că Zivkovic (în transcriere fonetică Jivcovici) a derulat activități de spionaj în beneficiul unei puteri străine pe teritoriul României și a fost declarat indezirabil.
„La data de 14.11.2017, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate naţională, a numitului Zivkovic Bratislav (cetăţean sârb, născut la data de 12.11.1975). Zivkovic Bratislav este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia Cetniciki Pokret. Această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste. (…) În cursul anului 2017, Zivkovic Bratislav s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activităţi de culegere de informații care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale. Zivkovic a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României. Zivkovic Bratislav a manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice. Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj. Măsurile specifice întreprinse de către Direcţia Generală Contraspionaj a SRI au condus la prevenirea exfiltrării de informaţii clasificate de natură să afecteze interesele de securitate naţională”, potrivit unei comunicări a SRI din 2017.
Astfel, Zivkovic a fost prezentat drept cel mai mare succes al SRI din ultimii ani în domeniul contraspionajului. Prin activitățile sale din mediul online și modul narcisist în care se promova, Zivkovic poate fi caracterizat mai degrabă drept un luptător și un ideolog exaltat, aflat în slujba forțelor pro-ruse din estul Ucrainei, și nu ca un profesionist în domeniul informațiilor. De exemplu, în februarie 2018, Sursa Zilei dezvăluia că, în perioada în care se presupunea că făcea spionaj în România, Zivkovic a postat o fotografie de la un restaurant din Constanța, în care apare alături de alte trei persoane, într-o atmosferă veselă.
Zivkovic se lăuda că a primit o medalie din partea Ministerului rus al Apărării pentru „returnarea Crimeei”, deși aceste afirmații nu au fost niciodată confirmate oficial.
Zivkovic a fost arestat în august 2018 în Serbia pentru organizarea participării la un război în străinătate. Procuratura a abandonat ancheta împotriva sa în aprilie 2019. În Ucraina, Zivkovic a fost anchetat de Procuratura Generală a Ucrainei, împreună cu alți cinci cetățeni sârbi, pentru efectuarea de atacuri asupra forțelor ucrainene din regiunile Donețk și Luhansk de partea separatiștilor pro-ruși, ca parte a organizației internaționale de extremă dreapta „Unité Continentale”, după cum a relatat Radio Europa Liberă în iunie 2018. Gruparea „Unité continentale” a fost desemnată de Procuratura Generală a Ucrainei în 2018 drept o mișcare geopolitică de extremă dreapta fondată în 2014. Doi cetățeni francezi – Viktor Lenta și Nikola Perovic – sunt menționați drept fondatori ai „Unité continentale”. Amândoi, potrivit relatărilor din mass-media, erau veterani militari francezi.
În vara anului trecut, forțele ucrainene au inițiat o ofensivă în regiunea rusă Kursk, ca o mișcare strategică prin care au încercat să mute războiul pe teritoriul Rusiei și să reducă presiunea din zona Donbas, unde este concentrată ofensiva Rusiei.
T. S.