4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:49
No menu items!

Săptămâna testării HIV. Aproximativ 650 persoane se infectează cu HIV, în fiecare an, în România

spot_img

Epidemia cu infecția HIV/ SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile continuă să reprezinte o situație îngrijorătoare pentru sănătatea publică din România.

Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale Antidrog, citat de Digi24, dintre cele 319 cazuri noi de infectare cu HIV/ SIDA, înregistrate în primul semestru al anului 2014, 81 provin din rândul consumatorilor de droguri injectabile (25% dintre toate categoriile de populații aflate la risc de infectare).

În perioada 20 — 27 noiembrie, este marcată, la nivel european, Săptămâna Testării HIV, în scopul de a se atrage atenția asupra infecției cu HIV și de a reduce numărul de cazuri de diagnosticare tardivă prin comunicarea beneficiilor acestui tip de testare.

Săptămâna europeană a testării HIV încurajează persoanele care au avut comportamente cu risc de infectare să se testeze, oferind furnizorilor de servicii de sănătate posibilitatea testării gratuite, dar și sprijină și adună organizațiile neguvernamentale active în acest domeniu pentru împărtășirea experiențelor legate de activitatea de testare HIV.

În acest context, Agenția Națională Antidrog (ANA) informează opinia publică cu privire la pericolul fenomenului infectării cu HIV (inclusiv hepatitele virale B și C) în rândul consumatorilor de droguri injectabile (CDI). Totodată, cu această ocazie, Agenția a distribuit către partenerii săi neguvernamentali (ARAS și CARUSEL) și către Autoritatea Națională a Penitenciarelor 1.000 de teste rapide de depistare HIV (și pentru Hepatita C).

“În România, un aspect sesizat încă din anii anteriori, care se menține și în anii 2013 și 2014, îl reprezintă epidemia cu infecția HIV/ SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile. Comisia Națională de Luptă Anti-Sida confirmă această situație îngrijorătoare pentru sănătatea publică din România. În cel mai recent raport al său, se arată că dintre cele 319 cazuri noi de infectare cu HIV/ SIDA, înregistrate în primul semestru al anului 2014, 81 provin din rândul consumatorilor de droguri injectabile (25% dintre toate categoriile de populații aflate la risc de infectare). Este semnificativ de menționat în acest context că în ultimii 2 ani s-au înregistrat procente de 31% în 2012 și 29% în 2013, confirmând astfel tendința de stabilizare a focarului de infectare cu HIV/ SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile”, precizează reprezentanții ANA.

Potrivit reprezentanților ANA, consumul injectabil de substanțe noi cu proprietăți psihoactive (SNPP), care a proliferat în ultimii ani, se asociază cu o serie de riscuri, unul dintre acestea fiind nivelurile ridicate ale prevalenței HIV și ale virusurilor hepatice B și C în rândul consumatorilor, creșterea numărului urgențelor medicale determinate de consumul de SNPP.

Conform datelor prezentate în cel mai recent Raport Național privind situația drogurilor (2014), în anul 2013 au fost disponibile în România 15 centre fixe pentru schimb de seringi (Asociația Română Anti SIDA — 4: 2 în București, 1 în Timișoara și 1 în Constanța, Asociația CARUSEL — Centrul CARACUDA din București, Autoritatea Națională a Penitenciarelor — 10 astfel: 4 în București, 1 în Constanța, 2 în Argeș, 1 în Giurgiu, 1 în Prahova, 1 în Dolj) și 114 locații de outreach (ARAS).