6.3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025 - 15:55
No menu items!

Șantajul gazelor impus de Rusia asupra Europei este aproape de eșec. Ce urmează?

spot_img

Elitele economice și politice din Federația Rusă au început să dea semnale că strategia de șantaj energetic la adresa Uniunii Europene, în contextul războiului din Ucraina, nu a dat rezultatele așteptate. Intenția Kremlinului, exprimată explicit prin mesaje oficiale și propagandă, a fost declanșarea unui haos economic și social în UE, din cauza lipsei de gaze.

Reducerea furnizării de gaze din Federația Rusă a fost compensată de creșterea importurilor de gaz natural lichefiat (LNG), creșterea capacității de depozitare și de o iarnă mai blândă.

Lipsa gazelor ieftine din Federația Rusă a afectat competitivitatea economică a UE, în special a Germaniei. Cele mai afectate sunt industriile energo-intensive, precum fabricarea aluminiului, a fertilizanților și produselor chimice. Vestea bună este că statele UE rezistă în această iarnă, au menținut coeziunea politică și au înregistrat pierderi economice controlabile. Uniunea Europeană va trebui să găsească o soluție pe termen mediu și lung pentru recâștigarea competitivității, prin soluții care exclud șantajul politic din partea unei puteri ostile.

O serie de mesaje din ultimele zile arată că elitele Rusiei încearcă să se adapteze la această nouă realitate.

  • Exporturile realizate de Gazprom în 2022 către ”piețele principale” au scăzut cu 46% față de 2021, la 100,9 miliarde mc. Prin această sintagmă, Gazprom desemnează piețele din afara fostului spațiu sovietic, potrivit Bloomberg. Aceasta este cea mai redusă cantitate de la începutul acestui secol și una din cele mai mici de la destămarea URSS, în 1991. Gazprom nu oferă statistici separate pentru fiecare piață/țară de destinație. Furnizarea de gaze către UE, cel mai mare client tradițional, a fost redusă drastic, ca măsură de retorsiune la sancțiunile impuse de UE. Aproape toate rutele majore de transport au fost compromise sau sabotate, iar unele piețe au fost tăiate de tot pentru refuzul de a plăti în ruble. În prezent, Gazprom exportă gaze spre Europa printr-o rută care traversează Ucraina și prin TurkStream (traseul prin Turcia-Bulgaria-Serbia-Ungaria). Între timp, Gazprom a crescut constant livrările spre China. Producția totală realizată de Gazprom a scăzut la 412,6 miliarde mc în 2022, a spus directorul general Alexei Miller. Aceasta reprezintă o reducere cu 20% față de 2021 și cea mai mică valoare după 2008.
  • Moscova a compensat cantitățile mai mici prin prețuri mai mari. În perioada ianuarie-octombrie, veniturile bugetare din industria de petrol și gaze au înregistrat o creștere anuală de 30%. Miller a recunoscut miercuri că Gazprom a avut un an ”foarte, foarte dificil”, în contextul încercării de a găsi noi piețe. Gazprom lucrează intens pentru a reorienta expoturile către China, cu o valoare-țintă de 48 de miliarde mc anual, ”în viitorul apropiat”. În 2021, exporturile către China s-au ridicat la 10,39 miliarde mc. Gazprom realizează aproximativ 10% din producția mondială de gaze și deține cele mai mari rezerve naturale din lume.
  • Moscova este gata să reia livrările de gaze spre Europa prin conducta Yamal, a declarat vicepremierul Alexander Novak pe 25 decembrie. ”Piața europeană rămâne relevantă, pe măsură de deficitul de gaze se menține și avem ocazia să reîncepem livrările. De exemplu, conducta Yamal-Europe, care a fost blocată din motive politice, rămâne nefolosită”, a spus Novak, citat de agenția TASS. Conducta Yamal-Europe, care de obicei funcționează în direcția est-vest, a început să fie folosită de Polonia în sens contrar din decembrie 2021, când a preferat să aducă gaze din depozitele din Germania. În mai 2022, Polonia a închis acordul cu Rusia pentru Yamal-Europe, când a refuzat să plătească gazele în ruble. Gazprom a răspuns prin blocarea totală a exporturilor de gaze spre Polonia.
  • Societatea și elitele din Germania încep să se obișnuiască cu ideea că parteneriatul cu Rusia bazat pe energie ieftină contra concesii strategice în numele UE a fost o greșeală istorică. Germania este cel mai mare consumator de gaze din UE. Publicația Die Zeit a publicat o analiză care arată că Germania intră în 2023 cu rezerve de gaz la 90% din capacitatea totală. Într-un scenariu optimist, Germania va ajunge în martie cu 70% din rezerve pline. În cel mai pesimist scenariu (frig extrem în ianuarie și februarie), Germania va intra în martie cu rezerve de aproape 20%. ”Pe scurt, în aceste zile rezolvăm problema pentru iarna viitoare”, a afirmat pe Twitter Janis Kluge, cercetător la Institutul German pentru Politici Internaționale și de Securitate / SWP.
  • Mihail Zadornov, fost ministru de finanțe al Rusiei, a afirmat că sancțiunile economice au următoarele efecte: accelerează declinul pe termen lung și decalajul față de economiile dezvoltate, crește dependența față de importurile cu valoare adăugată mare din China, embargoul pe produse petroliere va aduce pierderi și marile proiecte de infrastructură se vor orienta spre legăturile cu China și Asia de Sud. ”Televiziunea noastră spune că europenii îngheață de frig, cu o bucurie sarcastică. Nu prea înțeleg de unde această bucurie. Pierdem piețe pe care le-am dezvoltat de pe vremea Uniunii Sovietice”, a spus Zadornov.

Vlad Bârleanu